Connect with us

Amerika

SRBIN ISPITUJE NOVI LEK PROTIV KORONE: Dr Glišović u američkom timu koji proučava “Remdesivir”

Published

on

Prvi rezultati pokazuju da ovaj lek može skratiti dužinu oporavka pacijenata za oko 30 odsto

Dok se ceo svet bori sa korona virusom, tim stručnjaka pokušava da nađe lek za ovu pošast koja je do sad odnela na hiljade života. Prethodnih dana kao bomba je odjeknula vest da je lek pod nazivom „Remdesivir“ farmaceutske kompanije Gilead, pokazao pozitivna dejstva u izlečenju pacijenata koji su se borili protiv smrti, usled infekcije. Na njegovom kliničkom ispitivanju radi i naše gore list – dr Dejan Glišović.

„U poslednjih nekoliko nedelja primenili smo lek na preko 1000 pacijenata u okviru kliničke studije u koju sam uključen kao Medikal Direktor. U toku je izvođenje nekoliko paralelnih studija, a lek je u dosadašnjoj primeni pokazao ohrabrujuću efikasnost tako da je u petak po hitnom postupku dobio vanredno odobrenje za širu upotrebu u bolnicama” , rekao je ovaj Srbin koji radi  u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova “Pharmaceutical Research Associates”.

Ovaj lek za sada nije moguće nabaviti u slobodnoj prodaji i biće distribuiran direktno bolnicama. Ovo su  početni rezultati, a odluka FDA je privremena i odnosi se samo na primenu u bolničkim uslovima u obliku infuzije kod pacijenata u najtežem stanju, koji su na respiratorima.

POMOĆ KOD NAJTEŽIH STANJA: Lek se trenutno ispituje na pacijentima na respiratorima

„Mi ćemo u međuvremenu nastaviti rad na studijama koje su još u toku kako bi se prikupili dodatni podaci o efikasnosti i profilu neželjenih efekata. Ukoliko budemo imali povoljne rezultate nadam se da će Remdesivir uskoro biti odobren i za primenu u ranim fazama bolesti gde verujem da bi mogao biti još efikasniji“, kaže dr Glišović.

Prvi rezultati pokazuju da ovaj lek može skratiti dužinu oporavka pacijenata za oko 30 odsto. Plan je da se njegova primena dopuni još nekim lekovima, na čijem se razvoju takođe radi, a koji bi u kombinaciji značajno uticali na povećanje efikasnosti terapije.

„Ovi rezultati  su postignuti kod pacijenata u najtežem stadijumu bolesti i efekat terapije bi verovatno bio veći ukoliko se lek da pre nego što pacijent dođe na respirator. U tom slučaju dolazi u obzir i eventualno uvođenje dodatnih farmaceutskih formi leka  što bi omogućilo da se započne terapija odmah po pojavi simptoma, možda čak i u kućnih uslovima, jer verujem da će lek pokazati najbolje rezultate ako se primeni već u ranim stadijumima bolesti“, naglasio je srpski doktor i dodao će se u narednih nekoliko nedelja imati još više podataka o ovom leku.

Dejan Glišović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a od 2006. godine živi u S.A.D. gde radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova “Pharmaceutical Research Associates”. Rođen je u Beogradu  a roditelji su mu poreklom iz zapadne Srbije. Otac Ljubiša Glišović iz sela Rakova kod Čačka bio je poznati doktor ORL medicine, preminuo je 2006. godine, dok mu je pokojna  majka Nadežda bila rodom iz sela Brančići kod Ljiga.

On kaže da Srbija i Čačani uvek mogu računati na njega jer mu je otadzbina uvek na prvom mestu.

IZVOR: Rina FOTO: RIna

Advertisement