Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIMA ODUZETI PASOŠI: Pet kamiondžija čeka da izađe iz Ukrajine, deset dana ih drže na granici!

Ukupno pet vozača kamiona iz Srbije, četvorica na ukrajinsko-poljskom graničnom prelazu Jagodin i jedan u Semipolki nadomak Kijeva, već 10. dan čekaju da dobiju dozvolu za povratak u Srbiju, izjavio je jutros Tanjugu predsednik Udruženja Međunarodni trasport Neđo Mandić.

Mandić je rekao da su vozačima iz Srbije oduzeti pasoši, da nemaju dovoljno ni vodu ni hranu i da im je zabranjeno da se kreću po kamionskom terminalu na prelazu Jagodin.

On je potvrdio da Srbija diplomatskim putem nastoji da pronađe rešenje sa vlastima Ukrajine s obzirom da je zabranjen saobraćaj kamiona koji idu u ili iz Rusije, što je slučaj sa srpskim kamionima.

Ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić potvrdio je da je uspostavljen zvaničan kontakt sa ukrajinskim vlastima i da je dobijena informacija da je na snazi zakon o ratnoj administraciji, po kojem carina više nije nadležna za slučaj naših vozača.

“Zbog toga čekaju instrukcije kako da postupe u ovoj situaciji”, kaže ambasador Srbije Nebojša Košutić, preneo je RTS.

Situacija “nimalo prijatna”

Podsetimo, Aleksandar Spasić iz Udruženja za međunarodni transport je izjavio da situacija nije bila nimalo prijatna i da su vozači javljali da su ogromne kolone.

“Naši vozači su parkirani, neki u terminalima, neki na putu. Još nema rešenja i dalje nema informacija zašto se srpski kamioni drže na prelazu. Neki naši nezvaničan zaključak je da je razlog što voze srpsku, rusku i belorusku robu. Ne postoji zvaničan stav ukrajinskih nadležnih organa, odnosno ne dozvoljava se izlazak kamiona iz Ukrajine”, objasnio je juče Spasić.

Neđo Mandić je objasnio ranije da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Ðakovo.

“Vozače preskaču i u podeli hrane i hleba. A oni nemaju gde bilo šta da kupe. Bukalno ostaju bez hleba. Ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim se to ne dozvoljava. O situaciji je od početka obaveštavana Privredne komora Srbije i Ministarstvo saobraćaja. Stalno ažuriramo spiskove sa podacima o vozačima i vozillima koji su u problemu na toj granici”, rekao je ranije Mandić.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE