Chicago
66°
Partly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
66/61°F
70/61°F

Published 12 months ago

By admin

SRBIJA U EU, KOSOVO U UN: Evo šta su Francuska i Nemačka ponudile Beogradu i Prištini!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da stigao novi predlog za završetak pregovora sa Prištinom, te da iza njega stoje Francuska i Nemačka. Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da računa na ubrzano članstvo u EU ukoliko ne bude blokirala članstvo Kosova u međunarodnim institucijama. Vučić je naglasio da u ovom trenutku ne postoji volja državnog rukovodstva da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je govorio o uticaju geopolitičke situacije na situaciju na Kosovu, rekavši da naša pozicija postaje sve komplikovanija.

“Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, reše problem Kosova, na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u UN. Oni misli da na taj način rešavaju unutarevropske probleme, a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimiru Putinu i Ruskoj Federacije, koji mogu da se pozivaju na taj presedan”, naveo je on.

Vučić je rekao da suštinski menja arhitektura pregovora Beograda i Prištine i da je na stolu dve najjače evropske sile Nemačke i Francuske.

“Mi moramo o tome da razgovaramo i razmišljamo. Mi ne možemo da ignorišemo taj predlog, jer je to neodgovorno i neozbiljno. A da li možemo da prihvatimo, nisam siguran. Reći ću vam šta su svakako naše crvene linije, ali nisam siguran da će to nekome da se dopadne. Ići će se u dva kolesaka, jedan je taj koji ne menja arhitekturu, a on se uglavnom odnosi na sve moguće albanske zahteve. Naša najveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU počne da rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi i dalje nismo uspeli na ozbiljan način da postavimo pitanje Zajednice srpskih opština na dnevni red. Svaki put bi pokušali da nas umire time što bi rekli da će to biti sledeći put. A svakog sledećeg puta bi iskrsla nova kriza koju bi Albanci izazvali uz podršku Kvinte”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da ne želi da ulazi u detalje predloga Francuske i Nemačke, ali da je suština da Srbija dopusti ulaza Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući u UN.

“Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist. Ono što je stav Srbije je… Ja moram to da vam kažem – da nu nirani da razgovaramo. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posledice. Stav Republike Srbije je da moramo da razgovaramo, suviše ste veliki i jaki da bismo izbegli razgovor“, naveo je on.

„Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo da formalno priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN“.

Vučić je rekao da Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji.

„Interesantno je što kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet Kosova, a to je nama jasan signal da ne sanjamo poštovanje povelje UN, niti poštovanje Rezolucije 1244. Razumeli smo poruku. Međunarodno pravo je odavno pogaženo, postoji samo pravo sile. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se pozivamo na Međunarodno pravo“, kaže on.

Vučić je rekao da Srbija u ovom trenutku ima 8 nota o povlačenju priznanja Kosova.

„Nastavićemo da radimo svoj posao. Teško je, jer će velike sile svaku takvu odluku probati da ospore“, naglasio je on.

Dodao je da početkom novembra počinje procedura prijema Kosva u Savet Evrope.

„Očekujte da počne procedura prijema Kosova u Savet Evrope. Čekaju da izađe mađarski član, a uđe litvanski. Ta akcija se planira mnogo meseci Mogu da nam uzmu sve, mi ćemo se boriti svim raspoloživim silama. U ovom trenutku, ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, za prihvatanje nezavisnosti Kosova“, rekao je Vučić.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

YOU MAY LIKE