Chicago, IL
39°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 6mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
37°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIJA SKINUTA SA ZELENE LISTE EU: Evo šta to znači za putnike!

Evropska unija skinula je Srbiju sa zelene liste na kojoj su zemlje bezbedne za putovanja. To se desilo u danu kada smo premašili 5.500 novozaraženih.

Ova odluka bi trebalo da bude zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje, ali su pojedine zemlje već pooštrile uslove za ualazak naših građana.

Da ne bude zabune, to što je Srbija skinuta sa zelene liste ne znači i da je naša zemlja automatski blokirana za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova redovno se ažuriraju svi uslovi za putovanja u inostranstvo, od države do države. Izdvojili smo one zemlje EU u koje se najčešće putuje, a kompletan spisak uslova za putovanje, u koju god zemlju da ste naumili, dostupan je na sajtu na veb prezentaciji Ministarstva spoljnih poslova.

NEMAČKA

Republika Srbija se nalazi na listi područja visokog rizika zaraze korona virusom. Na snazi su sledeća pravila:

 1. Lica s prebivalištem u Srbiji koja su potpuno vakcinisana vakcinama BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson, mogu i dalje putovati iz Srbije u Nemačku u sve svrhe putovanja.
 2. Svim drugim licima s prebivalištem u Srbiji koja nisu vakcinisana navedenim vakcinama, dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da obavljaju važnu funkciju ili da je njihovo putovanje neodložno. Prevashodno turistička putovanja u Nemačku trenutno nisu moguća.
  U slučaju da imate dilemu u vezi s mogućnošću ulaska u Nemačku, molimo vas da se na engleskom ili nemačkom jeziku direktno obratite nemačkoj Saveznoj policiji na ovom LINKU. Navedena pravila se ne odnose na državljane Srbije koji imaju pravo dugoročnog boravka u jednoj od država Evropske unije ili potpisnice Šengenskog sporazuma, te članove njihove najuže porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.
 3. Obavezna elektronska prijava ulaska
  Sva lica koja su deset dana pre ulaska u Nemačku boravila u Srbiji, dužna su da pre izlaska iz Srbije popune elektronsku prijavu ulaska putem sledeće veb-stranice: https://www.einreiseanmeldung.de/#/ (postoji opcija prijave i na srpskom jeziku). Obaveza elektronskog prijavljivanja važi i za decu.
  U slučaju tehničkih problema, mogu se koristiti i odštampani obrasci (na srpskom, engleskom ili nemačkom jeziku).
 4. Test na prisustvo koronavirusa, vakcinisanje ili preležana bolest
  Sva lica starija od 12 godina, dužna su da za putovanja u Nemačku imaju negativan test o prisustvu virusa Kovid-19 ili potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti i to nezavisno od načina putovanja (avionom /autobusom/kolima):
  – brzi antigenski test – ne stariji od 48 sati ili PCR-test – ne stariji od 72 sata (u oba slučaja računajući od trenutka uzimanja uzorka do dolaska na granični prelaz).
  – potvrda o revakcinaciji vakcinama – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson, izdata na engleskom ili nemačkom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine (odnosno jednu dozu ako je u pitanju vakcina Johnson&Johnson uz uslov da je proteklo 14 dana od poslednje pojedinačne doze.
  – potvrda o preležanoj bolesti Kovid 19 – na engleskom ili nemačkom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku. Potvrda treba da bude izdata na osnovu laboratorijskog PCR testa (PCR, PoC-PCR ili druge metode polimerazne lančane reakcije) koji je urađen najmanje pre 28 dana, a nnajviše pre 6 meseci.
  Za ulazak kopnenim putem dužni ste da gore navedenu dokumentaciju predočite prilikom ulaska u Nemačku, a za putovanja avionom iz Srbije za Nemačku neophodno je da je stavite na uvid avionskoj kompaniji pre poletanja na čekiranju. Od obaveze posedovanja navedenih dokumenata izuzeta su lica zaposlena kod prevoznika.
 5. Obaveza pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima
  Sva lica koja su deset dana pre ulaska u Nemačku boravila u Srbiji, dužna su budu u samoizolaciji najmanje deset dana.
  Obaveza pridržavanja mere karantina, međutim, prestaje čim se elektronskim putem dostavi sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti preko linka za elektronsku prijavu ulaska u Nemačku. Ukoliko se sertifikat ili potvrda dostavi već pre ulaska u Nemačku, karantin u kućnim uslovima nije potreban.
  Za lica koja u Nemačku ulaze sa negativnim testom, obavezna je mera karantina u kućnim uslovima, koja se može prekinuti ponovnim testiranjem tek posle petog dana boravka u karantinu.
 6. Tranzit kroz Nemačku
  Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko putnik ima dokaz o pravu ulaska u zemlju odredišta. Dozvoljeno je jedno prenoćište u tranzitu kroz Nemačku. Putnicima koji putuju avionom iz Srbije za Nemačku sa namerom da sa aerodroma u Nemačkoj nastave put avionom u neku drugu zemlju, nije potreban negativan test na prisustvo virusa Kovid-19, potvrda o revakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti.
  Međutim, osobe koje u Nemačku ulaze vazdušnim ili drumskim putem, da bi kroz Nemačku najkraćim mogućim drumskim putem putovali dalje u zemlju odredišta, na ulasku u Nemačku moraju priložiti test na Kovid 19, sertifikat o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.
  Važno: Ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvene situacije, trenutne mere se mogu promeniti.
  Molimo da se o uslovima ulaska i tranzita pre polaska na put detaljno informišete na zvaničnim sajtovima SR Nemačke: (Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Ministarstvo inostranih poslova SR Nemačke, Ministarstvo unutrašnjih poslova SR Nemačke, Aerodrom Frankfurt, Aerodrom Minhen)

SLOVENIJA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Za tranzit kroz R. Sloveniju neophodno je posedovati dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati .

HRVATSKA

Državljani Republike Srbije i ostali putnici (nezavisno od državljanstva) koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, mogu da uđu u Republiku Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska:

Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 (ne stariji od 48 sata), predočenje potvrde o vakcinaciji, ako je prošlo minimum 14 dana od primanja druge doze vakcine a ne starije od 270 dana od primljene druge doze (vakcine Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm), ili uz predočenje potvrde o vakcinaciji, ne starije od 270 dana od primljene prve doze vakcine koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson);
predočenje potvrde o preležanoj bolesti Covid-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar osam meseci od početka bolesti Covid-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 270 dana;
predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa Covid-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 270 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti Covid-19, izdane od strane doktora.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.

AUSTRIJA

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Austriju, ulazak je dozvoljen za sve kategorije lica. Prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja.

Priznaju se sledeće vakcine protiv COVID-19: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Dokaz o vakcinaciji nekom od odobrenih vakcina protiv COVID-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) je važeći je ispunjen jedan od sledećih uslova: 1) primljena druga doza vakcine; 2) da je proteklo 21 dan od vakcinacije onim vakcinama za koje je predviđena samo jedna doza; 3) da je proteklo 21 dana od vakcinacije ukoliko je osoba prethodno preležala COVID-19 i poseduje dokaz o tome (pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2 ili potvrda o neutrališućim antitelima). Vakcinacija ne sme biti starija od devet meseci.

Lekarsko uverenje o preležanoj bolesti je merodavno ukoliko je izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih šest meseci preležalo Covid-19 (odnosno dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od tri meseca).

Negativan PCR test na COVID ne sme biti stariji od 72 sata a negativan antigenski test ne sme biti stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (test mora biti na nemačkom ili engleskom jeziku).

Lica koja ne mogu da prilože nijedan od napred navedena tri dokaza u obavezi su da urade test u roku od 24 sata od momenta ulaska u Austriju o svom trošku. Takođe, za ova lica važi obaveza on-lajn registracije, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja. On-lajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je moguće izvršiti na ovom LINKU.

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.

Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju. Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE