Connect with us

Srbija

SRBIJA ODALA PRIZNANJE VELIKOM HUMANISTI: Arno Gujon dobitnik Ćirilične darovnice!

Published

on

Кad je imao 19 godina sa bratom je seo u kombi i zaputio se na Кosovo da pomogne Srbima i već tada je znao da će naša zemlja postati njegov dom. Francuz i veliki humanista, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Srbije ovogodišnji je dobitnik nagrade “Ćirilična darovnica” koja se dodeljuje u okviru manifestacije Ćirilična baština.

“Pre nekoliko godina usvojena je Deklaracija na Skupštini opštine za očuvanje ćikrilice, ali većina takvih dokumenata ostaje samo u praksi. Bajina Bašta je jedna od retkih koja je dokazala da to nije slučaj. Sve se vidi u delima i manifestacija Ćirilična baština je od velikog značaja za očuvanje ćirilice i velika mi je čast što sam upravo ja dobitnik ove nagrade”, rekao je Gujon.

Ovaj humanista nagradu je dobio na osnovu jednoglasne odluke Organizacionog odbora „Ćirilične baštine“. U obrazloženju se navodi da je nagrada otišla u Gujonove ruke zbog velikog doprinosa u očuvanju srpskog nacionalnog pisma, otvaranja škola na srpskom jeziku u inostranstvu, pomoći školama na Кosovu i Metohiji, učešću u „Кaravanu kulture govora“, ali i zbog toga što koristi ćirilicu u objavama na društvenim mrežama, prepoznajući koliko je ovo pismo značajno za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

“Da čitam na ćirilici odavno sam naučio, pisanje je išlo malo teže ali sam i to svladao i sada vrlo rado koristim ćirilično pismo kad god sam u mogućnosti. To je jako važno da nauče i mlađe generacije kako bi ćrilica još dugo opstala. Imao sam priliku da vidim koliko se Srbi u dijaspori trude da svoju decu nauče tom pismu i ukoliko bi dete koje dođe, na primer, iz Ciriha u Srbiju i vidi sve natpise na latinici, potpuno legitimno može da se zapita zašto se toliko trudio oko ćirilice u inostranstvu. To moramo da sprečimo i zato su manfestacije poput Ćirilične baštine veoma važne”, ističe Gujon.

Tokom trajanja četvrte po redu manifestacije koja slavi srpsko nacionalno pismo u centru Bajine Bašte otvoren je prvi na Balkanu Park Ćirilice, a u narednom periodu u planu je i opremanje Muzeja ćirilice u blizini manastira Rača.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement