Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIJA GA NIJE ZABORAVILA: Škola ponela ime po prerano preminulom geniju Mihajlu Sporiću!

Osnovna škola “12. septembar” u Majdanpeku, ove školske godine dočekala je učenike pod novim imenom, kao OŠ “Mihajlo Sporić”. 

Škola je novo ime dobila na inicijativu same obrazovne ustanove, uz saglasnost lokalnog parlameta u Majdanpeku i rešenje resornog Ministarstva prosvete.

Takođe, na zidovima škole napravljen je i mural sa likom Mihajla Sporića. Samom ozvaničenju novog naziva i otkrivanju table sa novim imenom škole ali i murala pored predstavnika Skupštine opštine Majdanpek prisustvovali su i članovi najuže porodice i građani grada rudara.

Prerarano preminuli mladi genije, jedan od najboljih matematičara i fizičara, kojeg je ikada imala Srbija a koji se svojim postignutim rezultatima dokazao i van njenih granica, odlukom Vlade Republike Srbije sahranjen je u aleji zaslužnih građana.

Bio je zlatno olimpijac i dobitnik brojnih odličja iz matematike, fizike i astronomije.

Odrastanje i školovanje vezuju ga najviše za Beograd, ali poreklo vuče upravo iz Majdanpeka.

– Ovo je za nas velika čast. Mihajlo i dalje nastavlja da živi sa nama i nadam se da će on nekim mladim ljudima u Majdanpeku biti uzor. Njegova energija i njegova posvećenost nauci i pored svega, ukazuju na to koliko je on je bio nasmejan do poslednjeg trenutka. Sve svoje snove živeo je punim plućima i iskreno se nadam da će svima ostati u sećanju kao jedan vedar, nasmejan mladić, pravi primer i uzor mlađim pokoljenjima koji će biti ponosni što pohađaju školu koja nosi njegovo ime.

– Zahavaljujemo se svima na ovoj inicijativi, građanima Majdanpeka, lokalnoj smoupravi, Ministarstvu prosvete, jer smo i majka Stefani i ja bili učenici ove škole, time je još veći ponos i dika što ova obrazovna ustanova nosi ime Mihajla Sporića – rekao je Zoran Sporić, otac preminulog mladog matematičara čije je ime u znak sećanja ponela jedna od Osnovnih škola u Majdanpeku, a čije je poreklo baš iz ovog malog mesta.

Izvor: Telegraf Foto: Facebook / Neverovali ili da

YOU MAY LIKE