Connect with us

Dijaspora

SRBI ZAUZELI I PRVO I DRUGO MESTO: U SAD dodeljene nagrade za najbolji dizajn podnih i zidnih površina! (FOTO)

Published

on

Neprofitna američka asocijacija “National Terrazzo and Mosaic Association (NTMA)” koja promoviše zanatstvo, obrazovanje i kreativnost u izradi podnog i zidnog dizajna i ove godine organizovala je dodelu nagrada za najbolje izedene i osmišljene podove, a prvo i drugo mesto osvojili su jedan srpski dizajner, i jedan dizajn koji se nalazi u Beogradu!

Pobedničko mesto zauzeo je pod pravoslavnog Hrama Svetog Save u Parmi (Ohajo), koji je dizajnirala firma “Cupkovic Architecture LLC”.

“Cilj obnove ovog lepog primera moderne vizantijske arhitekture bio je postavljanje nepropusnog, izdržljivog poda, koji bi uključio tradicionalne srpske pravoslavne motive koji upotpunjuju živopisni enterijer”, navodi se na veb stranici NTMA.

Podni dizajn BEO Šoping centra u Beogradu / National Terrazzo and Mosaic Association

“Odabrano je jednostavna površina, sa naglašenim bogatim simbolima predstavljenim u zamršenim medaljonima izrezanim vodenim mlazom na ključnim mestima dekorisanog svetilišta. Tokom izgradnje, zidovi su morali biti potpuno prekriveni kako bi se zaštitile freske, mozaici i ikonografija”, dodaje se.

Na drugom mestu počasne dodele nagrada, našao se pod BEO Šoping Centra, koji je dizajnirao Mario Kupčevski.

“Bezvremensko umetničko delo sa 3D optičkom iluzijom predstavlja centralno mesto enterijera ovog novog tržnog centra. Grafika gradskog pejzaža najbolje se vidi sa gornjeg nivoa. Umetnik je dobio posao pobedom na međunarodnom takmičenju; ovaj projekat je bio njegov prvi uvod u dizajn površina i rad sa njim kao medijem. 20 epoksidnih boja mešano je sa plavim i zelenim staklom, sedefom i 26 različitih italijanskih mermernih čipova. Dizajn je osmišljen u CAD formatu i digitalno je projektovan na podu”, navodi se u saopštenju NTMA.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: National Terrazzo and Mosaic Association

Advertisement