Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 weeks ago

By Antonije Kovačević

SRBI U NEMAČKOJ KORAK BLIŽE DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU: Po novom zakonu “papiri” posle pet godina!

Strani građani koji duže vreme u Nemačkoj žive legalno i ne koriste socijalna primanja, uskoro će do nemačkog državljanstva dolaziti brže. Umesto dosadašnjih osam, biće dovoljno da u zemlji provedu pet godina da bi zatražili državljanstvo.

Takođe, imaće pravo da zadrže državljanstvo zemlje u kojoj su rođeni.

Nacrt zakona predstavila je većinska „Semafor koalicija“. Ukoliko bude usvojen od strane Saveznih pokrajina i udruženja, zakon bi stranim građanima omogućio dobijanje nemačkog državljanstva već nakon pet umesto osam godina.

Koalicija računa na pomoć stranaca

Kao jedan od razloga za ubrzanje procesa dobijanja državljanstva koalicija navodi demokratsko oblikovanje zemlje, kome bi doprineli građani koji su već deo društva. Osim toga, budući građani zemlje su budući glasači i mogući kandidati za javne funkcije.

Protivnici pak zameraju mogućnost povećanja već rekordno visoke stope imigracije, što bi samo dodatno opteretilo socijalni sistem.

Do sada su i deca stranaca rođena u Nemačkoj bila lišena automatskog dobijanja državljanstva na osnovu mesta rođenja. Uslov je bio da se bar jedan od roditelja na teritoriji Nemačke nalazi minimum osam godina, što će ubuduće takođe biti smanjeno na pet.

Srbi se unapred raduju

Većina srpskih državljana sa oduševljenjem dočekala je ovu vest. Za njih, kao i za pripadnike ostalih naroda, usvajanje zakona značilo bi da nisu prisiljeni da se odreknu svog identiteta.

„Ovo je odlično, nadam se da će konačno usvojiti ovaj zakon. Skoro 20 godina živim u Nemačkoj ali nisam hteo da se odreknem srpskog državljnstva da bih dobio njihovo. Ja sam Milan a ne Hans, neprirodno je. Ovde živim ali nisam hteo da se odreknem onoga što sam.“ – kaže kroz osmeh Milan N. iz Pineberga.

Dvojno državljanstvo – ipak ne za sve

Do sada je tek 3,5 % stanovništa u Nemačkoj ostvarilo pravo na posed dvojnog državljanstva. Promenom zakona bi dosadašnji izuzetak postao pravilo ali opet sa izuzecima.

„U cilju sprečavanja prerane naturalizacije onih koji nisu integrisani kao i održanju privrženosti slobodno demokratkom poretku i liberalnim vrednostima, biće pojačane bezbednosne provere podnosioca zahteva“ navodi stručnjak za unutrašnje poslove Štefan Tomae.

Rasističko, antisemitsko i nehumano delovanje i ostala krivična dela u potpunosti isključuju mogućnost naturalizacije.

Prema navodima koalicije koja je iznela nacrt zakona, on predstavlja konačni sporazum koji su partneri po ovom pitanju postigli. Moguće je da će u toku skupštinske procedure zakon pretrpeti manje izmene, dok se usvajanje od strane Savezne vlade očekuje do leta.

Piše: Milica Andrić Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)