Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 1 year ago

By admin

SRBI U ITALIJI BESNI: Moraju ponovo da polažu vožnju, Vlada Srbije ih ostavila na cedilu!

Državljani Srbije koji su se doselili u Italiju u poslednje tri i po godine moraju ponovo da polažu vozački ispit jer važenje Sporazuma o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola sa tom zemljom, uprkos više puta datim obećanjima predstavnika vlasti, nije produženo još od aprila 2018. godine, kaže u razgovoru za portal N1 Sava Jakšić koji živi u Padovi.

Sagovornik portala N1 navodi da srpski državljani koji su se nakon 8. aprila 2018. godine doselili u Italiju nisu u mogućnosti da konvertuju svoje vozačke dozvole, apelujući na Vladu Srbije da konačno reši problem s kojim se suočava veliki broj pripadnika srpske dijaspore na Apeninskom poluostrvu.

„Strani državljani od trenutka kada dobiju italijansku boravišnu vizu postaju rezidenti u Republici Italiji. Nakon toga, vozačka dozvola iz matične zemlje koja nije članica EU ostaje validna godinu dana. Po isteku tog perioda mora biti zamenjena za italijansku dozvolu, uz troškove manje od 100 evra. S obzirom na to da zamena vozačkih dozvola više nije moguća, jedino što državljanima Srbije preostaje jeste upis u italijansku auto-školu i sve ispočetka, kao pre 15, 20, a za neke čak i 30 godina“, ističe Jakšić.

Prema njegovim rečima, teorijski časovi, časovi vožnje, polaganje ispita, uz potpis izabranog lekara, pregled oftalmologa i „hrpu dokumenata koje je neophodno priložiti“, koštaju oko 1.100 evra. Naglašava da je tu kraj priče samo za one koji test i vožnju polože iz prvog puta.

„Zbog poteškoća sa jezikom, odnosno nepoznavanja terminologije s kojom se nisu susretali u svakodnevnoj komunikaciji u prvih 12 meseci, nedostatka vremena, kao i drugih razloga, veliki broj naših građana ne uspeva da položi nimalo lak test iz prvog puta, što znatno uvećava trošak i vreme za dobijanje vozačke dozvole. Treba napomenuti i to da osoba koja je položila vožnju u Italiji ne sme u prvih godinu dana da upravlja vozilom sa više od 95 konjskih snaga, pa ako posedujete malo jače vozilo morate sačekati još čitavu godinu pre nego što sednete za volan“, objašnjava Jakšić.

Jakšić podseća da je u martu ove godine ministar policije Aleksandar Vulin, posle sastanka sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom, obećao da će problem biti rešen.

Kako je navedeno u vesti koja je 11. marta 2021. objavljena na internet stranici MUP Srbije, kao „posebno važan i za građane značajan sporazum, koji očekuje da će biti potpisan“, ministar Vulin je istakao sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, kakav Srbija već ima sa više zemalja.

„Od tada nema nikakvih vesti, niti je moguće doći do bilo kakvih informacija. U Generalnom konzulatu Srbije u Milanu, Konzulatu u Trstu i Ambasadi u Rimu ponavljaju da nemaju informacije da li će i kada sporazum biti obnovljen. Jedini razlog za naš problem vidimo u nemarnosti i nedovoljnom angažovanju i brizi srpskih političara i diplomata za svoju dijasporu“, zaključuje Jakšić.

Zbog čega još nije ispunjeno očekivanje ministra Vulina da će sporazum o priznavanju vozačkih dozvola sa Italijom biti potpisan – nismo uspeli da saznamo, jer MUP Srbije nije odgovorio na naš upit do momenta objavljivanja teksta.

Istovetno pitanje postavili smo i nadležnima u Ambasadi Srbije u Rimu, odakle su nas uputili na Odeljenje za javnu diplomatiju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje je takođe ostalo nemo na naš upit.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)