Chicago
36°
Snow Shower
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 19mph W
Humidity: 92%
Pressure: 29.53"Hg
UV index: 2
SunMonTue
41/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

SRBI, SREĆNA VAM GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA OD TURAKA! Ministarka Čikaga organizovala prijem za Dan državnosti Srbije!

Marija Papas, ministarka finansija okruga Kuk (Cook County Treasurer) upriličila je specijalni prijem u čast Dana državnosti Republike Srbije, koji ćemo proslaviti 15. februara.

U svom pozdravnom govoru, gospođa Papas se biranim rečima obratila zvanicama, među kojima je bio i generalni konzul Republike Srbije Damjan Jović:

-Moje najbolje želje srpskoj zajednici povodom Dana državnosti, godišnjice koja slavi dugu srpsku borbu za nezavisnost od Otomanske imperije. U februaru 1804.godine Prvi srpski ustanak je video hrabre Srbe kako se dižu protiv tiranije Otomanske imperije. Prvi ustanak je bio praćen Drugim, koji je primorao Turke da vide i shvate da Srbija izmiče iz njihovih ruku.

Na dan 15.februara 1835.godine Sretenjski ustav je doneo demokratske principe u Srbiju. Nacija je zaokružila svoju nezavisnost i postala današnja Republika Srbija. Čestitam našim srpskim prijateljima i komšijama dok slave ovaj veliki praznik njihove postojbine, izjavila je Marija Papas.

Odgovarajući na njene reči, konzul Damjan Jović je zahvalio na gostoprimstvu i lepim željama:

-Hvala Vam na ovom lepom gestu poštovanja i prijateljstva. Srpska zajednica izuzetno ceni Vaš trud i prijateljstvo, rekao je Jović, koji je za Serbian Times otkrio da mu je Marija Papas u nezvaničnom delu prijema ponudila pomoć i kontakte u cilju povezivanja Srbije sa Čikagom u poslovnom i drugom smislu.

Prijemu je prisutvovao i gospodin Milan Sipić, komandir konjičke jedinice čikaške policije, kao i Džon Harel, pastor baptističke crkve Nju Houp (New Hope) i predsednik humanitarne organizacije “Black Men United”, koji je našem konzulu ponudio humanitarnu pomoć za ugrožene porodice u Srbiji.

OBELEŽILI DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE: Milan Sipić, Damjan Jpovićč, Marija Papas i Džon Harel

Inače, Marija Papas je odranije poznata i vrlo bliska srpskoj zajednici u Čikagu. Svake godine na Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije, gospođa Papas šalje pisma pripadnici,ma srpske zajednice u kojima im čestita praznik. A u njima pokazuje i da izuzetno dobro vlada detaljima iz srpske istorije.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dala Serbian Timesu Marija Papas je otkrila da, pored zajedničke pravoslavne vere, sa Srbima je vezuje i detinjstvo koje je provela družeći se na zajedničkim proslavama u srpskoj i grčkoj crkvi:

– Ja sam odrasla u grčkoj pravoslavnoj crkvi koja je poput srpske pravoslavne crkve, svirala sam orgulje i rukovodila horom. Mogu vam izrecitovati celu liturgiju kad uđem u srpsku crkvu, jer smo odrasli odlazeći u crkvu sedam dana u nedelji. Naša grčka crkva se uopšte nije razlikovala od srpske crkve, gde se posle liturgije svi okupljaju u podrumu crkve i jedu i piju, hleb i kolači, rekla je tada gospođa Papas, ministarka finansija Okruga Kuk.

O tome koliko je dobra u svom poslu najbolje govori i činjenica da je 2019.godine po šesti put izabrana na ovu funkciju, na kojoj se neprekidno nalazi već punih 25 godine, a njoj su, verovali ili ne, pune 74 godine.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Cook County Treasurer Office

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!