Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/59°F
72/57°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

SRBI, ŠPANCI, LITVANCI I ITALIJANI SKUPA OČISTILI BISER SRBIJE: Iz jezera Perućac izvađeno 500 džakova smeća, opet zasijalo punim sjajem (FOTO)

Biser Zapadne Srbije, jezero Perućac, neretko biva naruženo zbog nemara pojedinica stoga plastične kese i flaše i velike količine drugog otpada plutaju po površini. Kako bi se ponovo zaisijalo punim sjajem i ove godine okupili su se brojni volonteri, a na poziv bajinobaštinskih planinara stigli su i volonteri iz četiri evropske zemlje.

– Ovo je postala već redovna prolećna akcija čišćenja jezera Perućac i posebno nam je zadovoljstvo, da je najmasovnija do sada, učešće je uzelo je preko 60 osoba. U akciji su učestvovali i gosti iz Španije, Grčke, Litvanije i Italije. Akciju je podržao i Jovan Memedović, autor emisije „Sasvim prirodno“. Iz jezera je izvađeno oko 500 džakova smeća, uglavnom plastične ambalaže i granja, rekao je za RINU Siniša Spasojević iz TO Tara-Drina.

Bajina Bašta ima puno prirodnih bisera, a jezero Perućac je jedno od najvažnijih. Cilj je da jezero bude što čistije i da svo ono smeće koje je donosila Drina iz gornjih tokova bude uklonjeno.

– Posebno imajući u vidu da se jezero nalazi i između dva nacionalna parka treba da bude primer čistoće, a cilj nam je svakako i edukacija i upoznavanje ljudi sa štetnim posledicama nenarnogn odnosa prema priridi, dodao je Spasojević.
Stranci su ovde kao deo jednog od brojnih međunarodnih projekata koje realizuje Planinarski klub “Tara” pa su iskoristili priliku i da se uključe u ovu akciju čišćenja jezera Perućac.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)