Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRBI SLAVE VASKRS U ČIKAGU: Crkve prepune, deca jajima i osmesima ulepšala praznik (FOTO GALERIJA + VIDEO)

Najveći hrišćanski praznik Uskrs obeležen je u pravoslavnim svetinjama i domovima srpske zajednice u celoj Americi. U crkvama je praznovanje vaskrsenja Božijeg započelo još sinoć, ponoćnim liturgijama, a završeno danas, pričešćem vernika i darivanjem uskršnjih jaja.

Crkve i manastiri su bili pune u Čikagu i okolini, Patersonu (Nju Džersi), Njujorku, Majamiju, Šarlotu, Nort Portu, Pisburgu, Ostintaunu, Klivlendu, Los Anđelesu, San Francisku, San Dijegu, Viskonsinu, Finiksu, Dalasu, Las Vegasu, Atlanti, Klirvoteru, St. Pitu, Minesoti, Solt Lejk Sitiju…i svugde gde postoje srpski hramovi.

Reporter Serbian Times je boravio u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu, gde je otac Aleksandar Petrović služio liturgiju pred brojnim parohijanima i gostima koje je put za praznike naveo na ove prostore.

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE! Praznični ambijent u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu

“Neka loša dela koja jedni drugima svakodnevno, nekad i u neznanju i nesvesno, činimo, nisu ništa u odnosu na greh koji je čovečanstvo, koje smo mi ljudi počinili prema Bogomladencu Isusu Hristu. Današnji praznik je prilika da se podsetimo njegove žrtve i da shvatimo njen značaj”, rekao je sveštenik Petrović u besedi vernicima.

A među njima, u punoj crkvi i porti, i na veliku radost svih, bilo je mnogo dece, svih uzrasta. Naoružani crvenim jajima, svojim osmesima i grajom učinili su ovaj praznik i svetkovinu posebnom.

Parohijani su se maksimalno potrudili da ulepšaju ambijent donevši, svako iz svog doma, raznobojna uskršnja jaja, koja su na kraju službe bila podeljena onima koji su se zatekjli u hramu.

Pogledajte šta je svojom kamerom zabeležio naš reporter na licu mesta…

Tekst/Foto: Antonije Kovačević Dizajn: Ivana Milano

YOU MAY LIKE