Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SRBI SA KOSOVA KAO U ZATVORU: Sa srpskim pasošem mogu u samo četiri zemlje bez vize!

Kada je Srbija 2009. godine dobila viznu liberalizaciju, jedna grupa građana, Srbi koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiju, ostali su uskraćeni za putovanja bez viza. Čak 14 godina kasnije gotovo se ništa nije promenilo, ali će novu okolnost za građane KiM doneti odluka Evropske unije o viznoj liberalizaciji za Kosovo, čime se ukidaju vize za one koji poseduju kosovske pasoše.

Ako imaju pasoš koji izdaje Koordinaciona uprava iz Beograda, Srbi sa Kosova i Metohije i dalje moraju u redove za vize: za putovanje u zemlje koje nisu priznale Kosovo – u Beograd, za one koje jesu – u Prištinu, Skoplje ili Tiranu.

“Sa ovim pasošom sam putovala samo jednom, u Španiju, i tada sam dobila vizu. Komplikovana je procedura dobijanja vize, ona košta, košta nas i odlazak u Beograd i boravak tamo dok dobijemo vizu, tako da eto, koristio mi je samo jednom za ovih deset godina koliko ga posedujem”, rekla je Aleksandra Ćiraković iz sela Skulanovo.

Pojedini kao rešenje koriste i prijavu prebivališta u centralnoj Srbiji, ali to zahteva obaveznu proveru policije da li osoba koja se prijavila zaista i živi na toj adresi.

PROČITAJTE VIŠE:

“Ja nisam želela da se odjavljujem odavde i da se prijavljujem tamo jer ovde živim, ovde i planiram da živim. Bila sam uskraćena za putovanja, možda sam neka mogla da ostvarim, ali eto, tako je kako je”, ističe Aleksandra.

S obzirom na to da će odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo zvanično stupiti na snagu ne kasnije od 1. januara 2024, opcija je kosovski pasoš, koji Beograd ne priznaje.

“To svakako jeste diskriminacija građana Srbije koji žive ovde na Kosovu i Metohiji i sve više ljudi ovde koje ja znam ima kosovske pasoše, a i kada bude bio odobren bezvizni režim, za građane Kosova, mislim da će se taj broj povećati mnogo”, rekla je ona.

Evropska unija je kao obrazloženje za izuzimanje iz bezviznog režima pasoša Srba sa prebivalištem na Kosovu, navela opasnost od ilegalne migracije i nemogućnost da Srbija može da garantuje tačnost podataka u njima, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazuje da postoji i treći razlog.

“To je bilo pitanje koje smo postavljali od početka i nikada nam to nisu dali upravo zbog njihove želje da pokažu da je Kosovo suverena država, nezavisna država i zato su to odbijali, ali sada smo u okviru dijaloga već na prvoj onoj sesiji baš to pitanje pomenuli kada su oni počeli da govore o viznoj liberalizaciji i mislim da je gotovo nemoguće da isključe Srbe sa Kosova i Metohije, a koji ne žele da budu nečiji tuđi državljani, tako da ćemo nekakvo rešenje da tražimo i verujem da ćemo uspeti da nađemo. Ne kažem da će to biti sutra, ali se nadam da ćemo do kraja godine uspeti da pronađemo nekakvo rešenje”, rekao je Vučić.

A dok se ne pronađe rešenje, Srbi sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, sa svojim srpskim pasošima, mogu u Albaniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a u letnjoj sezoni i u Tursku, ali ne sa prištinskog aerodroma, jer ni kosovske institucije taj pasoš ne priznaju.

POVEZANE TEME:

SRPSKA LEPOTA OČIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo kako bi naši gradovi izgledali da su ljudi! (FOTO GALERIJA)

EKSKLUZIVNO, ILON MASK OTKRIVA: Američke tajne službe su imale pun pristup privatnim Tviter porukama! (VIDEO)

AMERIKA ODLUČNA: Nećemo odustati dok se ZSO ne pretvori u stvarnost!

Izvor: Euronews
Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE