Connect with us

Amerika

SRPSKI VOJNICI POBEDNICI U GAĐANJU IZ PIŠTOLJA: Na vrhu liste 150 najboljih na takmičenju u SAD

Published

on

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris bio je domaćin takmičenja u gađanju iz pištolja koje je održano od 21. do 22. septembra u Americi

Major Vojske Srbije Igor Ignjatović i glavni podoficir Branislav Bulatović zauzeli su prva dva mesta u takmičenju u gađanju iz pištolja koje je održano u SAD, saopštila je danas američka ambasada u Beogradu.

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris bio je domaćin takmičenja u gađanju iz pištolja koje je održano od 21. do 22. septembra u Americi, na kom je učestvovalo 150 vojnika.

I pobednik i drugoplasirani bili su pripadnici Vojske Srbije, i to major Igor Ignjatović i glavni podoficir Branislav Bulatović. Ovi odlični pucači dobili su od guvernera tzv. “Nagradu dvadeset” koja se dodeljuje onima koji pokažu najviši nivo spretnosti s oružjem, navodi se saopštenju.

Ambasada je saopštila da su u okviru vojne saradnje SAD i Srbije tokom septembra održane i tri zasebne obuke.

Instruktori sa američkog Bezbednosnog instituta izveli su u vojnoj bazi “Jug” obuku za učešće u mirovnim operacijama na kojoj je učestvovalo 17 oficira i podoficira Vojske Srbije.

Svrha obuke je bila da se poboljšaju veštine pripadnika Vojske Srbije koji će učestvovati u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, kaže se saopštenju podseća da Srbija trenutno ima pripadnike svoje vojske u devet mirovnih misija koje se sprovode širom sveta pod okriljem UN i Evropske unije.

Američki Bezbednosni institut za medicinske operacije je sproveo još jednu obuku na Vojnomedicinskoj akademiji o naprednom planiranju u slučaju vanrednih situacija.

Obuka je bila usmerena na poboljšanje i pospešivanje kapaciteta Srbije kada je u pitanju upravljanje prirodnim katastrofama. Među učesnicima je bilo 32 predstavnika iz raznih agencija i neprofitnih organizacija, kao i 20 pripadnika Ministarstva odbrane.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je organizovao, a američki inžinjerijski korpus je sproveo obuku iz Programa civilno-vojne spremnosti u slučaju vanrednih situacija, na temu komunikacije u kriznim situacijama.

U obuci su učestvovali zaposleni u više ministarstava i organizacija civilnog društva, kao i stručnjaci iz Nacionalne garde Ohaja. Ovo je bila druga u seriji od tri radionice usmerene na razvijanje kapaciteta Srbije kada je u pitanju krizna komunikacija i međuagencijska organizacija.

Sve ove aktivnosti koordinirala je Kancelarija za vojnu saradnju Ambasade SAD zajedno sa svojim partnerima u Srbiji, piše u saopštenju.

TEKST: Agencije/Serbian Times FOTO: Promo/Ministartsvo odbrane

Advertisement