Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 9mph NW
Humidity: 70%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
43°F
45°F
45°F
45°F
43°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
54°F / 36°F
59°F / 50°F
64°F / 30°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SRBI JEDINSTVENI U AMERIČKOJ AMBASADI: Bez “Zajednice” će doći do iseljavanja sa Kosmeta!

“U srpskoj zajednici je mogla da se čuje zajednička poruka da mora da se formira Zajednica sprkih opština (ZSO) ukoliko žele da bude integracije srpskih institucija u kosovski sistem, naglašovalo se koliko su bitne za život Srba, da njihovo gašenje može da dovede do masovnog iseljavanja. To je manje više bila poruka svih”, izjavila je Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, nakon sastanka u ambasadi SAD u Prištini na temu ZSO, prenosi N1.

Andrić Rakić je rekla da su neki na sastanku pominjali konkretne probleme sa uvozom knjiga ili lekova, kao i da je za predstavnike srpske zajednice postojala ta vrsta konsenzusa da je neophodno je njeno formiranje.

„Većina smatra da je to međunarodna obaveza Kosova i da to znači da mora da se uskladi Ustav prema ZSO. Ne misle da je to neki bauk jer će i Srbija morati da menja Ustav, jer je do sada sve sprovodila na mišiće jedne stranke ali to još uvek nije formalizovano. Ukoliko dođe do toga da Srbija menja Ustav, onda to mora da uradi i Kosovo. To je utisak što se Srba tiče“, objasnila je.

Što se Albanaca tiče, prema rečima sagovornice N1, bilo je raznolikih mišljenja.

„Rekla bih da je ključno pitanje predstanvika Vlade Kosova bilo: ‘Zašto vam Ahtisarijev plan nije dovoljan i šta ćete više da dobijete za Zajednicom’, uz komentare da osećaju da je to zahtev Srbije i način da kontroliše srpsku zajednicu na Kosovu. Ali među civilnim društvom i predstavnicima i nekih drugih nezavisnih institucija bilo je i nešto konstruktivnijih mišljenja. Bilo je onih koji su izlaganje počinjali izlaganje sa ‘Odluka Ustavnog suda znači da je ZSO međunarodna obaveza mora biti sprovedena’“, navela je Rakić Andrić.

POVEZANE TEME:

NOVI NON-PEJPER O SPORAZUMU BEOGRADA I PRIŠTINE: Pominju se i kazne, a evo šta zahteva Zapad!

MILANOVIĆ BEZ UVIJANJA: Oteli smo Kosovo od Srbije, Hrvati nisu mrzeli Srbe koliko Ukrajinci mrze Ruse!

ŠOLE I ESKOBAR PORUČILI PRIŠTINI: Vreme je za osnivanje Zajednice srpskih opština!

Izvor: N1
Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE