Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

SRBI IMAJU VELIKOG PRIJATELJA U ČIKAGU: Ministarka Marija Papas organizuje prijem povodom Dana državnosti Srbije!

Ministarka finansija okruga Kuk (Cook County Treasurer) Marija Papas održaće u ponedeljak 6. februara specijalni prijem u čast Dana državnosti Republike Srbije koje ćemo obeležiti na Sretenje 15.februara.

U svom obraćanju javnosti ona je kao specijalnog gosta na svečanosti najavila Damjana Jovića, našeg generalnog konzula u Čikagu.

Inače, Marija Papas je odranije poznata i vrlo bliska srpskoj zajednici u Čikagu. Svake godine na Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije, gospođa Papas šalje pisma pripadnici,ma srpske zajednice u kojima im čestita praznik. A u njima pokazuje i da izuzetno dobro vlada detaljima iz srpske istorije, jer pominje oba srpska ustanka i još ponešto.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dala Serbian Timesu Marija Papas je otkrila da, pored zajedničke pravoslavne vere, sa Srbima je vezuje i detinjstvo koje je provela družeći se na zajedničkim proslavama u srpskoj i grčkoj crkvi:

– Ja sam odrasla u grčkoj pravoslavnoj crkvi koja je poput srpske pravoslavne crkve, svirala sam orgulje i rukovodila horom. Mogu vam izrecitovati celu liturgiju kad uđem u srpsku crkvu, jer smo odrasli odlazeći u crkvu sedam dana u nedelji. Naša grčka crkva se uopšte nije razlikovala od srpske crkve, gde se posle liturgije svi okupljaju u podrumu crkve i jedu i piju, hleb i kolači, rekla je tada gospođa Papas, ministarka finansija Okruga Kuk.

O tome koliko je dobra u svom poslu najbolje govori i činjenica da je 2019.godine po šesti put izabrana na ovu funkciju, na kojoj se neprekidno nalazi već punih 25 godine, a njoj su, verovali ili ne, pune 74 godine.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Saša Lukić

POVEZANE TEME:

ČUVENI MRMOT IZ PENSILVANIJE PREDVIDEO: Zima će trajati još šest nedelja!

DARKO GAJI GLJIVU KOJA JE RATNICIMA DŽINGIS KANA DAVALA SNAGU: Kambuha je lek za mnoge bolesti, smatra se i eliksirom mladosti!

MOGLI SMO DA IMAMO I NAJBOLJU SVIH VREMENA, ALI JE LUDAK SRUŠIO SAN: Životna priča Monike Seleš, bez šminke!

YOU MAY LIKE