Chicago
46°
Cloudy
6:50 am7:04 pm CDT
Feels like: 46°F
Wind: 0mph ESE
Humidity: 90%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
39/34°F
41/36°F
39/30°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

SRBI IMAJU VELIKOG PRIJATELJA U ČIKAGU: Ministarka Marija Papas organizuje prijem povodom Dana državnosti Srbije!

Ministarka finansija okruga Kuk (Cook County Treasurer) Marija Papas održaće u ponedeljak 6. februara specijalni prijem u čast Dana državnosti Republike Srbije koje ćemo obeležiti na Sretenje 15.februara.

U svom obraćanju javnosti ona je kao specijalnog gosta na svečanosti najavila Damjana Jovića, našeg generalnog konzula u Čikagu.

Inače, Marija Papas je odranije poznata i vrlo bliska srpskoj zajednici u Čikagu. Svake godine na Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije, gospođa Papas šalje pisma pripadnici,ma srpske zajednice u kojima im čestita praznik. A u njima pokazuje i da izuzetno dobro vlada detaljima iz srpske istorije, jer pominje oba srpska ustanka i još ponešto.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dala Serbian Timesu Marija Papas je otkrila da, pored zajedničke pravoslavne vere, sa Srbima je vezuje i detinjstvo koje je provela družeći se na zajedničkim proslavama u srpskoj i grčkoj crkvi:

– Ja sam odrasla u grčkoj pravoslavnoj crkvi koja je poput srpske pravoslavne crkve, svirala sam orgulje i rukovodila horom. Mogu vam izrecitovati celu liturgiju kad uđem u srpsku crkvu, jer smo odrasli odlazeći u crkvu sedam dana u nedelji. Naša grčka crkva se uopšte nije razlikovala od srpske crkve, gde se posle liturgije svi okupljaju u podrumu crkve i jedu i piju, hleb i kolači, rekla je tada gospođa Papas, ministarka finansija Okruga Kuk.

O tome koliko je dobra u svom poslu najbolje govori i činjenica da je 2019.godine po šesti put izabrana na ovu funkciju, na kojoj se neprekidno nalazi već punih 25 godine, a njoj su, verovali ili ne, pune 74 godine.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Saša Lukić

POVEZANE TEME:

ČUVENI MRMOT IZ PENSILVANIJE PREDVIDEO: Zima će trajati još šest nedelja!

DARKO GAJI GLJIVU KOJA JE RATNICIMA DŽINGIS KANA DAVALA SNAGU: Kambuha je lek za mnoge bolesti, smatra se i eliksirom mladosti!

MOGLI SMO DA IMAMO I NAJBOLJU SVIH VREMENA, ALI JE LUDAK SRUŠIO SAN: Životna priča Monike Seleš, bez šminke!

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)