Chicago, IL
45°
Fair
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 41°F
Wind: 9mph S
Humidity: 62%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
45°F
43°F
41°F
41°F
39°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SRBI DOBILI NOVU SVETINJU U AMERICI: Osveštana crkva Svete Petke, čak šest vladika služilo liturgiju!

Na Floridi, nedaleko od grada Orlanda, osveštana je nova i prelepa srpska pravoslavna crkva Svete Petke! Službu ovim povodom držale su čak šest vladika, istočno-američki Irinej u čijoj se Eparhiji crkva nalazi, a sasluživali su mu gosti, vladika diseldorfski i nemački Grigorije, istočnoamerički Longin, zapadnoamerički Maksim, južnoamerički Kiril i hercegovački Dimitrije.

U okviru Eparhijske godišnje skupštine i i osvećenja hrama, parohiju su predstavljali izabrani delegati – porodica Novaković sa svojim sveštenikom.

Pored predivne Svete Liturgije i čina osvećenja hrama, kojem je prisustvovalo preko 50 sveštenika, događaj je obeležio i momenat kada je Njegovo preosveštenstvo g. Grigorije u ime Svetog Sinoda predao naprsni krst i nagradio najvišim svešteničkim činom protojereja o. Ljubišu Brnjoša za pregalnički trud i rad na njivi Gospodnjoj i parohiji u Orlandu, nakon čega je i Njegovo preosveštenstvo g. Irinej nagradio i g. Vladana Gluvačevića i njegovu porodicu ordenom kralja Milutina za neizmeran trud i rad u izgradnji hrama. Konačno, orden kralja Milutina dodeljen je i parohiji u Orlandu na čelu sa predsednikom Odbora g. Markom Zečevićem, i svemu vernom narodu za neizmeran trud i rad u izgradnji svetinje.

Prethodno, crkva nije posedovala prostor za bogosluženje, pa je bilo dozvoljeno nedeljom da koristi prostranu kapelu Episkopske crkve Dobrog Pastira u Mejtlandu.

Otac Petar Milanović, američki Srbin iz obližnje pravoslavne crkve Svetog Stefana, pomogao je parohijanima da odaberu i kupe 1992. prelepo imanje od šest ari za 250 hiljada dolara. Nekadašnji ranč i privatni dom postali su crkvena kapela, sa jednim krajem koji je služio kao rezidencija za sveštenika.

POVEZANE TEME:

PRAVOSLAVNO ČUDO NA NAJMANJEM KARIPSKOM OSTRVU: Preko 100 Srba se pričestilo na liturgiji za veliki praznik! (FOTO+VIDEO)

NAŠA MARTINA KANDIDAT NA IZBORIMA U ČIKAGU: “Boriću se za srpsku zajednicu i da Vidovdan postane gradski praznik!” (VIDEO)

VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Facebook / St. Simeon, Serbian Orthodox Church

YOU MAY LIKE