Connect with us

Srbija

SRAMOTA SRBIJE: Urušava se kuća Laze Lazarevića u srcu Beograda! (VIDEO)

Published

on

Zdanje u Hilandarskoj 7 pamti i bolje dane… Danas oštećena kuća u centru Beograda gubi bitku sa vremenom, a sa išarane fasade već odavno otpada malter. A, ovo je nekada bio dom obrazovnih institucija koje su bile od velike važnosti za kulturni život grada. A pre svega toga bila je dom čuvenog srpskog lekara i utemeljivača psihološke pripovetke u našoj književnosti – Laze Lazarevića.

Dvospratno zdanje u Hilandarskoj 7 u Beogradu prvi put se spominje 1881. godine, kao kuća koju su tadašnji vlasnici preko oglasa ponudili na izdavanje. Samo šest godina kasnije, pisac i lekar Laza Lazarević je svom prijatelju otkrio želju da baš ona postane njegov dom. Kuću u prelepom delu Beograda kupio je avgusta 1887. godine, ali nije imao priliku da dugo uživa u njoj, jer je već u januaru 1891. godine preminuo.

Supruga Laze Lazerevića je ponudila u zakup državi, a potom je objekat prodat “Palilulskoj štedionici”. Zgrada je u nekoliko navrata menjala vlasnike i stanare, da bi 2001. godine ovde otvoreno “Dečije odeljenje Biblioteke grada Beograda”.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU: Ko je Fibi Novaković, bivša agentkinja CIA (FOTO)

“VOLELA BIH DA BAR IMAMO ZA UŽINU”: Potresni vapaj Maje (12) i njenih sestara (FOTO)

MISTERIOZNI SLIKAR MILIĆ OD MAČVE: Neke njegove izložbe su bile zabranjene, a evo šta je govorio o Srbima

Teški dani za lepo zdanje

Eksterijer kuće odlikuje mešavina elemenata različitih stilova, a na delu fasade prema Hilandarskoj ulici dominiraju četiri prozora ukrašena vajarskim radovima.

Danas, na fasadi se vide brojna oštećenja, nezgrapne žvrljotine i dotrajala stolarija. Ispod okrunjenog maltera se naziru cigle i po koja instalacija. Kapija dvorišta otvorena, na sve strane đubre, a komšije pričaju da u kući često spavaju beskućnici. Čitav utisak koji trenutno odaje ovaj objekat razočarao bi i neupućenog prolaznika.

Da je srpski pisac živeo i stvarao u nekoj drugoj evropskoj prestonici, ovakva građevina bi verovatno bila pretvorena u muzej. Ekonomska dobit od turističkih poseta bi verovatno omogućila zdanje samo sebe finansira, u skladu sa prigodnim sadržajem koji bi bio ponuđeni posetiocima. Tako bi i sećanje na našeg velikana bilo zauvek sačuvano.

Od 2001. godine kuća Laze Lazarevića je bila mesto na kome su najmlađi mogli da se susretnu sa književnim blagom prilagođenim njihovom uzrastu. Zbog stanja u kome se kuća nalazi, sigurnost posetilaca i zaposlenih je bila ugrožena, pa je Dečje odeljenje Biblioteke “Čika Jova Zmaj” krajem 2017. preseljeno sa ove lokacije.

Ko je nadležan?

Prema zakonu o javnoj svojini koji je stupio na snagu 2011. godine, objekat je dobio status kulturnog dobra i nalazi se u vlasništvu Republike. Stoga finansiranje obnove nije u nadažnosti Grada Beograda pod čijim ingirencijama se nalazi Biblioteka grada Beograda.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda se povodom pitanja obnove još uvek niko nije oglasio, pa se priča o nadležnosti nad ovim objektom pretvorila u začarani krug.

Dodatan problem predstavljaju zamršeni imovinsko-pravni odnosi. Politika je sredinom 2017. godine objavila da obnovu koči i činjenica da se u dvorištu nalazi zgrada, a njen vlasnik je po pravosnažnoj odluci dužan da se odseli. Ipak to trenutno nije moguće, jer je vlasnik pokrenuo novi sudski proces protiv lokalne samouprave.

Kako stvari sada stoje, od obnove neće biti ništa sve dok se ne razreše komplikovani svojinski odnosi i ne utvrdi ko je zaista nadležan za dom Laze Lazarevića. A do tada – kuća ostaje da predstavlja značajno kulturno dobro našeg naroda, sa čijim propadanjem polako nestaje deo neprocenjivog doprinosa koji nam je Laza Lazarević ostavio u nasleđe.

Piše: Nikola Nedeljković za Istorijski Zabavnik
Foto: Printscreen YouTube / Objektiv TV

Advertisement