Chicago
79°
Partly Cloudy
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 9mph NNE
Humidity: 43%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 1
SatSunMon
79/61°F
72/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SRAMOTA NA OSTRVU VIDO: Srpski heroji počivaju pod ustaškom šahovnicom!

Srbi istoriju tumače prema aktuelnoj potrebi. Proizvoljno donosimo zaključke i možda je to uzrok večitih srpskih zabluda i podela. Čini se da stojimo u mestu, a o promašajima 20. veka da ne govorimo.

Zbog svega toga ne čudi da, neki bi rekli, naši najbolji preci počivaju pod znamenjem drugih naroda. Da stvar bude još neverovatnija, pod tim znamenjem su stradale stotine hiljada Srba.

Mnogi nisu obratili pažnju, ali na mauzoleju na ostrvu Vidu i dalje stoji grb Kraljevine Jugoslavije. Na štitu, na grudima dvoglavog orla, prikazani su srpski grb sa ocilima, hrvatska šahovnica i zvezde celjskih grofova.

PROČITAJTE VIŠE:

Ustaška šahovnica

Šahovnica na grbu datira od pre Drugog svetskog rata, što znači da ona počinje belim poljima u uglovima. To je šahovnica pod kojom su ustaše počinile zločine nad Srbima. Zbog toga je nakon Drugog svetskog rata rata zamenjen raspored polja u šahovnici, tako da ona sada počinje crvenim poljima.

Nije pitanje samo belih i crvenih polja već i same šahovnice. U Hrvatskoj su tokom i nakon poslednjeg rata obrisali svaki trag zajedničkog života. Srbi su sa 17 odsto populacije 1921. godine, spali na 3,2 odsto stanovnika Hrvatske. U realnosti je taj broj znatno manji jer su mnogi Srbi uzeli hrvatske pasoše, ali tamo ne žive. Ni danas u nekim delovima te zemlje nije popularno biti Srbin. Čak ni na letovanju.

Oni su odbacili Jugoslaviju

Postavlja se moralno pitanje. Da li oni koji su bojevali na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubaru, prošli golgotu Albanije i sahranjeni u Plavoj grobnici, zaslužuju da počivaju pod šahovnicom. Njihovo stradanje uneto je u temelj države koja dva puta nije preživela iskušenja istorije. Poslednju Jugoslaviju odbacili su upravo oni čije znamenje i dalje stoji na Vidu.

POVEZANE TEME:

KORIDA JE STIGLA NA BALKAN: U susednoj zemlji gradi se arena za borbu bikova! (VIDEO)

PREVARIO SMRT ZA DLAKU: Ispovest srpskog planinara koji je spasen na Prokletijama u Albaniji! (VIDEO)

UPRKOS PROTESTIMA SRBA I JEVREJA: Konferencija o Stepincu održana u Evropskom parlamentu!

Izvor: Politika
Foto: Nikola Trklja

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)