Connect with us

Srbija

SRAMNA ODLUKA: Pesnik Milutin Bojić ostao bez ulice u Nišu odlukom odbornika

Published

on

Milutin Bojić, pisac čuvene pesme “Plava grobnica“, “ostao” je bez ulice u niškom naselju Palilula, a ova vest izazvala je brojne, uglavnom negativne komentare građana.

Pored ostalog, komentariše se i nov naziv ulice koja će se ubuduće zvati po niškom glumcu Desimiru Stojanoviću Desku. Opozicioni odbornik Branislav Jovanović na sednici Skupštine zatražio je da neka druga ulica ponese ime poznatog pesnika, pa se nada da će vlast taj predlog usvojiti.

Preimonovanje ulica relativno je česta pojava poslednjih godina u celoj zemlji, pa i u Nišu, ali čini se da ni jedna odluka nije izazvala ovoliko komentara.

Skrajnuti pesnici

Nišlija Desimir Stojanović Desko, najpoznatiji po ulozi u seriji “Srećni ljudi“, dobio je svoju ulicu upravo u naselju u kome je i rođen, ali ipak, odluka da se srpskom pesniku, preminulom za vreme Prvog svetskog rata, oduzme naziv, je problematična za javnost.

Odluka o promeni imena išla je u paketu i za zamenom imena dela ulice još jednog srpskog pisca, Vojislava Ilića, pa će sada on svoju ulici deliti sa niškim hirurgom Miodragom Lazićem.

Gotovo jednoglasno je usvojen predlog o promeni ovih ulica, za koje je glasala i opozicija, a jedino je opozicioni odbornik Branislav Jovanović za govornicom predložio je da neka novoizgrađena ulica ili neka druga ponese ime Milutina Bojića, jer kako je rekao, Niš zaslužuje da ima ulicu koja se zove po čuvenom srpskom pesniku.

-Da, glasao sam za promenu. Mi se jesmo ideološki razlikovali, ali je bio dobar reprezent niškog glumišta i ostavio je neki trag. Glasao sam pre svega zbog doktora Laze. Zamolio sam rukovodstvo da se na primer Naserova ili Bledska ulica dobiju ime Bojiću i Iliću, prilikom prve promene – kaže Jovanović.

Kako kaže, bilo je klimanja glavom iz prvih redova, pa očekuje da se taj njegov predlog prihvati.

Smatram da je govornica pravo mesto za to, kao što sam apelovao da i Ljubiša Samardžić dobije spomenik, da dobije svoj kutak. Svi smo čuli za čuvenu pesmu koja govori o stradanju na Krfu, svi smo učili i pesme Vojislava Ilića u školi, predložio sam, a dao i predlog koje ulice mogu da promene nazive – kaže odbornik.

Na društvenim mrežama se komentariše i političko ubeđenje pokojnog Deska koji je bio član JUL-a Mire Marković, a iako neki ne poriču da bi i on trebao da dobije svoju uiicu u Nišu, izbor ulice je gotovo svima diskutabilan.

Sokaci za velikane

Ima, međutim, i drugih mišljenja. Niški glumac Miroljub Nedović kaže da ulica oko čijeg naziva polemiše javnost, ima svega par kuća, te da je ćorsokak na dalekoj periferiji Palilule.

DA LI JE VELIKI PESNIK ZASLUŽIO BOLJE: Ulica Milutina Bojića u niškom predgrađu

Zašto se niko pre preimenovanja nije zapitao, kako to da je Milutin Bojić bio toliko skrajnut za one koji su ga tamo i postavili. Bojiću, našem velikanu treba “dati” doličniju ulicu – napisao je Nedović.

Kaže i da je ponosan na to da je Desimir Stanojević ispoštovan od svog rodnog grada, makar i sokakom jer, kako kaže, uveren je da se ni on ne bi bunio.

Mi glumci iz provincije već smo navikli na sokake i da se ja pitam (a ne pitam se) svi niški sokaci bi nosili imena niških umetnika (ne samo glumaca), ljudi koji su ostavili traga u ovoj varoši – napisao je glumac.

Podsetimo, inicijativa da Desko dobije ulicu u Nišu podneta je prošle godine, ubrzo nakon njegove smrti.

Izvor: Južne vesti Foto: Vanja Keser/Južne vesti

Advertisement