Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

SRAMAN GEST U ZAGREBU: Na spomeniku Nikole Tesle osvanula kesa za smeće, a evo šta se u njoj nalazilo! (FOTO)

Više portala u Hrvatskoj prenelo je fotografiju i pisanu vest o tome da je „neko” na spomenik Nikole Tesle u centru Zagreba (raskrsnica Masarikove, Preradovićeve i Tesline) umesto cveća povodom Teslinog rođendana, 10. jula, po svoj prilici tokom noći postavio vreću sa smećem.

Vreća za smeće nije sklonjena a u njoj se zapravo nalazio venac sa cvećem koji je „neko” stavio u nju.

Venac koji je stavljen u vreću za smeće zapravo je venac koji su juče položili predstavnici Srpskog narodnog vijeća, SKD Prosvjete, SDSS-a i Srpskog demokratskog foruma, dvojica saborskih zastupnika i jedan zastupnik u Skupštini Grada Zagreba.

A onda je pod okriljem noći, neko… Taj neko ili neki, zapravo jedino i rade pod okriljem noći. Kukavički, venac je stavljen u plastičnu kesu plave boje kakve Zagrepčani koriste. Prepoznatljive su i njih skuplja i odnosi komunalna gradska služba.

Ovu kesu služba ujutru nije uklonila već je ostala u krilu Nikole Tesle. Venac nije zgažen ili bačen u napadu mržnje nego upakovan i ostavljen.

„Može nekom da se čini da je time šteta ili sramota manja, a nekome da nije reč ni o šteti ni o sramoti već o uspešnom performansu. Kako god bilo mi veoma dobro znamo što se sa stavljanjem venca SNV-a i drugih srpskih organizacija u komunalnu vreću za smeće htelo da poruči nama i o nama. Taj biljeg znanja predugo i presvakodnevno nosimo. Istina, možda ga nismo očekivali ni na Teslin rođendan, ni u Teslinom krilu, ni na križanju Masarikove, Preradovićeve i Tesline, izjavio je Milorad Pupovac iz SNV-a nakon nemilog događaja.

Građani su reagovaali s negodovanjem: „Sramota! Ko se usudio da na spomenik velikana stavi smeće!?“, pitali su se prolaznici, a i komentatori na društvenim mrežama. Nije se išlo dublje u analizu.. Kakva je to poruka, kakav je to čin otvorene mržnje.

Ali bilo je i iskrenih, emotivnih komentara:

“Malo je reći SRAMOTA! Plava vreća smeća stavljena na spomenik najviše govori o onom tko ju je stavio”, napisao je na Fejsbuku zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

PROČITAJTE VIŠE:

Delegacija SNV-a, predvođena Miloradom Pupovcem i Borisom Miloševićem, u ponedeljak je položila venac Tesli u počast. Usprkos svemu što je napravio za čovečanstvo, mrziteljima je očito važnija činjenica da je naučnik bio Srbin što je u Hrvatskoj izgleda važnije od svih njegovih genijalnih izuma.

S obzirom da je centar grada prekriven nadzornim kamerama, počinilac ili počinioci ovakvog vandalskog čina trebalo bi da bude uhvaćeni. Ali, policija se nije oglasila a ni tužilaštvo.

Zašto je to nepoznati uradio verovatno će i samom sebi teško da objasni. I nije time zasenio ni umanjio sve ono pozitivno što se ističe kroz svaku Teslinu godišnjicu rođenja ili smrti, a tiče se njegove zaostavštine. Ne samo Hrvatskoj, Srbiji ili Balkanu, već celom svetu. Pokazana je otvorena mržnja prema svemu srpskom, a venac je samo bio sredstvo.

Podsetimo i da je Teslina rodna kuća u Smiljanu 90-ih bila opljačkana, a spomenik u Gospiću oskrnavljen i uklonjen.

POVEZANE TEME:

DIRLJIVA ISPOVEST MIHINOG BRATA: Ovo je tajna sinišine fotografije sa metkom! (FOTO)

TESLIN DAN NA NIJAGARI: Srpskom naučniku došli da se poklone Kanađani, Amerikanci, Gruzini, Rumuni, Filipinci… (FOTO GALERIJA)

NE MOŽE SRBIJA BEZ KOSOVA! Naši momci u Slovačkoj videli mapu bez Kosova, reagovali su brzo i efektno! (VIDEO)

Izvor: Politika
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE