Chicago
52°
Cloudy / Wind
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 20mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
52/43°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

SPASITI SRPSKO-AMERIČKO PRIJATELJSTVO OD ZABORAVA: Zastava Arms USA i Halyard fondacija u humanitarnoj misiji (FOTO)

Zastava Arms USA nastavlja da obara rekorde u prodaji srpskog oružja u Americi. Iako se činilo da će prošlogodišnji rezultat teško biti nadmašen, ove godine je uvezeno mnogo više Zastava proizvoda u SAD. Ljudima koji vode ovu kompaniju to nije bilo dovoljno, pa su odlučili da dodatno prodube veze Srbije i Amerike, zemalja koje slave 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

-Radnici iz Kragujevca su pokazali da prave najbolji AK sistem, a mi smo pokazali da umijemo da ga promovišemo i, uz određena prilagođavanja američkom kupcu, prodamo na najbolji mogući način. Iako je drastično povećan uvoz, pa danas pogoni Zastave zbog Amerike konstantno rade u tri smene, kvalitet je održan, pa smo i dalje broj jedan uvozna puška zasnovana na AK platformi. Takođe smo u maju ove godine postpisali i novi ugovor sa Zastavom, koji je po obimu oborio sve dosadašnje rekorde, ističe Ranko Ristić iz Zastava Arms USA.

Uspešni poslovni rezultati, po njegovim rečima, tražili su nadgradnju u smislu povezivanja dve nekada savezničke zemlje u dva svetska rata, iza kojih stoji mnogo zajedničke istorije:

– Shodno našem obećanju da ćemo naš uspjeh koristiti za promociju istorije Srbije i Zastavine fabrike, te srpsko-američkih odnosa, mi smo u septembru ove godine postali strateški partner “Halyard Mission Foundation”. Mislim da su svi čuli za ovu sjajnu fondaciju, koja humanitarnim radom promoviše i od zaborava čuva najveću akciju spasavanja američkih pilota u istoriji američke vojske, njih preko 500, koji su spaseni i vraćeni u SAD zahvaljujući srpskom narodu i Jugoslovenskoj kraljevskoj vojsci u otadžbini pod komandom generala Draže Mihailovića.

“Halyard Mission Foundation” je uz veliku pomoć vlade Srbije, kao i uz podršku američke ambasade u Beogradu, napravila veliki progres u smislu ponovnog povezivanja srpskog i američkog naroda. O Halyard misija se danas uči u srpskim udžbenicimaa, godišnjica spasavanja pilota se uvodi kao oficijelni praznik u Srbiji, a izgrađen je i veliki memorijalni centar u selu Pranjani, odakle je evakuisan najveći broj pilota. Manji memorijalni centar je izgrađen i u Republici Srpskoj, kod Doboja, odakle je poslednja grupa pilota prebačena na slobodnu teritoriju, kaže naš sagovornik i dodaje kako je cilj partnerstva Zastava Arms USA i Halyard Mission Foundation da sličan progres bude napravljen i u SAD.

ISTORIJA KOJA POVEZUJE: Gospodin Kapelo u Pranjanima sa komadantom za specijalne operacije, generalom Davidom Taborem

-Mi ćemo da podržavamo humanitarne akcije Halyard fondacije i u Srbiji, ali krajnji cilj je da upoznamo američku javnost o herojstvu srpskog naroda koji je spasio preko 500 američkih pilota, kao i hrabrosti tih pilota koji su išli na veoma rizične misije kako bi pomogli oslobođenje Srbije i Evrope od nacističke okupacije. Takođe ćemo promovisati i ostale istorijske događaje gdje su Srbi i Amerikanci stajali rame uz rame, na pravednoj strani istorije. Zastava Arms USA , kao što vidite, nije tipična kompanija čiji je jedini cilj profit, već od samog početka radimo i na promociji Srbije u najboljem svijetlu i to kroz humanitarni rad. Sa Halyard misijom, kao i u saradnji sa drugim humanitarnim organizacijama, već smo završili sledece humanitarne akcije: Pomoć školi u Pranjanima, pomoć školi na Zlatiboru, pomoć ranjenim borcima invalidima u Republici Srpskoj, i to je sve odrađeno u poslednjih 60 dana. Takođe smo počeli sa slanjem hiljade flajera sa svakom isporukom naših proizvoda u Americi. Promovisemo Halyard misiju na svim socijalnim mrezama i u obraćanju američkim medijima. Odvojili smo i značajna finansijska sredsva za finansiranje promocije Halyard misije u vojnim muzejima, festivalima, veteranskim okupljanjima…

Nadamo se da ce Halyard fondacija dobiti i određene fondove od američke vlade, ali nam je plan da se obratimo privatnom sektoru kako bi ubrzali promociju Srpsko-Američkog prijateljstva koje će sigurno dovesti i do poboljšanja političke atmosfere između dvije države. Računamo na aktivno uključivanje i Amerikanaca srpskog porijekla, jer mi smo zaista ona najjača veza između dva naroda. Kao što smo za nekoliko godina uspjeli da upoznamo američku javnost sa brendom Zastava, tako ćemo sve učiniti da ta ista javnost sazna da su Srbi u Drugom svetskom ratu spasili 512 americkoh pilota.

DŽON KAPELO: Ponosni na partnerstvo sa Zastava Arms USA

Predsednik Halyard Fondacije, gospodin Džon Kapelo (John Cappello), ističe da Fondacija sa ponosom ulazi u strateško partnerstvo sa Zastava Arms USA.

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Džon Kapelo pored jednog od aviona koji je korišten u Operaciji Halyard

-Još od osnivanja 2015. godine, cilj Fondacije je edukacija, obeležavanje i povećanje svesti o misiji Halyard, spasavanju preko 500 američkih vazduhoplovaca tokom Drugog svetskog rata i ulozi koju su Srbi imali u uspehu misije. Pored toga, naša Fondacija je podržala brojne projekte na nivou zajednice, pružajući pomoć školama, bolnicama, dnevnim centrima za osobe sa invaliditetom. Fondacija se raduje bliskoj saradnji sa Zastava Arms USA kako bi zajedno nastavili da pomažemo škole i druge projekte širom Srbije. Tehnologija “pametne table” koju su dobile tri kragujevačke škole primer je zajedničke saradnje Fondacije Haliard Mission i Zastava Arms USA.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!