Chicago, IL
50°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 2
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
50°F
52°F
50°F
50°F
50°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 45°F

Published 3 years ago

By admin

ARHEOLOŠKO BLAGO SPASENO U SRBIJI: Na carini pronađeno preko 2.000 eksponata! (FOTO)

Carinici Srbije su u saradnji sa policijom u utorak (29. decembar) na graničnom prelazu Srpska Crnja otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja arheološke zbirke sa više od 2.000 antikvitetnih predmeta iz različitih perioda, navela je Uprava carina.

Ova zbirka otkrivena je na ulazu u Srbiju, u kamionu rumskih registarskih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji srpski državljanin.

“Kamion koji je prevozio delove za parket iz Ukrajine ka Srbiji došao je na red za redovnu ulaznu kontrolu tokom večeri, a vozač je na pitanje carinika šta ima da prijavi, rekao da nosi samo dve kese bombona i par šerpi, kao i da prevozi robu navedenu u carinskoj dokumentaciji”, navodi se u saopštenju.

“Tokom detaljnog pregleda vozila, utvrđeno je da su kabina kamiona i bočni boks za alat puni neprijavljenih antikvitetnih predmeta iz najrazličitijih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda, iz srednjeg veka, ali i predmeti starih Slovena i Kelta”, dodaje se.

Carinici su prebrojali 2.113 predmeta među kojima su najbrojniji privesci, prstenje, oruđe i oružje, jedna veća kamena i više manjih metalnih figura.

Među ukrasnim predmetima ima i narukvica, broševa, ukosnica, kao i šnala za kosu, dok se među oružjem našlo dosta vrhova za koplja, strela, sekira, čak i jedan buzdovan.

Od svakodnevnih upotrebnih predmeta zbirka sadrži i nekoliko kašika, igala, sekača, ključeva, mamuza, kopči za kaiševe, dugmadi i novčića.

“S obzirom na veličinu i raznolikost zbirke, nemoguće je utvrditi vrednost bez stručne procene, te će svi predmeti biti biti upućeni na veštačenje. Evidentno je, međutim, da se radi o velikoj istorijsko-arheološkoj vrednosti”, ističe se.

“Vozač je nakon otkrivanja prekršaja carinicima rekao da zbirka nije njegova, već da je pristao da je za malu novčanu nadoknadu preveze iz Ukrajine do Srbije, te da mu je rečeno da će ga neko kontaktirati nakon što pristigne u zemlju”, navela je Uprava carina.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Carina.rs

YOU MAY LIKE