Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By admin

SPASEN UPLAKANI MAGARAC: Mihajlo jedva izbegao klanicu, suzama dirnuo celu Srbiju! (FOTO, VIDEO)

Ko je imao priliku da sretne i mazi magarce zna koliko se sete i topline krije u njihovim kestenjastim očima.

Ali malo ko je video magarca kako plače! To je nedavno doživeo Nišlija Dušan Stojanović (34) kad je Mihajla, petogodišnjeg magarca, sačuvao od sigurne smrti u klanici, piše BBC na srpskom.

Dušan je prethodno od prijatelja čuo da jedan čovek želi da proda magarca ili da ga “da za kobasice”. Pošto je vlasnik prihvatnog centra za životinje, Dušan je otišao kod njega, rešen da spase magarca.

Tokom razgovora sa vlasnikom, magarac je mirno pasao travu, a onda se desilo nešto što Dušan u dosadašnjoj karijeri nije imao prilike da vidi.

“Pričamo nas dvojica i magarac u tom trenutku podiže glavu i počinje da njače i prilazi i naslanja mi glavu na stomak. Ja ne mogu da verujem, krećem da ga mazim, nikad za ovih 15 godina kako radim takva situacija mi se nije desila, mene je to toliko pogodilo”, opisuje Dušan trenutak kad je potpuno prelomio da će životinju povesti sa sobom.

To je bio tek početak. Čovek je pristao da ga proda “na kilo” te su zajedno otišli do vage u selu.

“Kad smo ga utovarili u prikolicu počinje da plače. Kreću mu suze. Verovatno je osetio da se nešto dešava”, prepričava Dušan za BBC.

Magarac Mihajlo nije bio vezan za tog vlasnika jer je prema Dušanovim rečima kod njega proveo svega nekoliko dana.

“Sve vreme, kad smo završili to merenje, njemu kaplju suze”, opisuje potresnu scenu koju je snimio telefonom.

Kad su stigli u prihvatni centar “ZOO kutak” zavladao je muk što nije uobičajeno.

“Ušli smo na kapiju, tišina, a obično sve životinje reaguju kad stigne neka nova, ovo je bio totalni tajac”, prepričava Dušan.

A novopridošla životinja je odahnula i to bukvalno.

“Drugi magarac je prišao, ponjuškao ga i ovaj je samo udahnuo i izdahnuo, kao: “Uf, e sad sam na sigurnom”. Cela situacija je bila neverovatna, ja sam se naježio i pomislio: ‘Bože, ne mogu da verujem'”, prepričava Dušan.

Dok je bio na povocu prethodnog vlasnika Mihajlo se otimao, a sa Dušanom je je hodao mirno kao da se “poznaju 10 godina”.

Magarac je prema Dušanovim rečima prethodno korišćen za vuču i jahanje.

Kad je njihova priča postala hit na društvenim mrežama pojavili su se komentari da to nisu suze nego konjuktvitis, ali Stojanović odbacuje to kao mogućnost.

“Zna se kako konjuktivitis izgleda, prati ga gnojni iscedak, radio sam u veterini i radim i dalje. Ovo su suze koje kaplju. Samo je pitanje da li su suze radosnice ili je bio zbunjen jer nije znao gde će da ide. Posle toga, ne možete da verujete koja radost, pozovem ga, a on prilazi”, zadovoljno prepričava mladić koji životinje voli odmalena.

Dušan je završio srednju veterinarsku školu, a zatim diplomirao stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Nišu. Sada se više bavi brigom o zaštićenim vrstama i ugroženim egzotičnim ljubimcima. Pre 12 godina je sa saradnicima pokrenuo udruženje “ZOO planet” koje je četiri godine kasnije nastanjeno u mestu Kamenica nadomak Niša.

Danas u njegovom “ZOO kutku” boravi oko 180 životinja – više od 30 vrsta. Pored pet magaraca tu su i srndaći, konji, činčile, zečevi, rode, čaplje, sove, orlovi… Sve više posetilaca dolazi vikendima, a posetioci su ujedno i pomagači prebivališta pošto se mahom tako finansiraju.

U niškom “ZOO kutku” dosad je zbrinuto 5.500 životinja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir.rs
Foto: Printscreen YouTube / ZooPlanetNis

YOU MAY LIKE