Chicago
28°
Sunny
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 18°F
Wind: 16mph WNW
Humidity: 55%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 11:38

By admin

SPASAVA IH OD SUROVE SUDBINE: Miloš jedini u Šumadiji uzgaja ove životinje (FOTO)

I dok većina gaji pse i mačke, Miloš Ilić iz Topole jedini u Šumadiji bavi se uzgojem kunića. Ove životinje koje se često poistovećuju sa zečevima, ipak se od ovih životinja razlikuju pa manjim ušima i kraćim nogama, a i poprilično su pitomiji.

„Već sedam godina uzgajam kuniće, ovaj hobi nije jeftin, ali ljubav nikad ne pita za cenu. Trenutno ih imam 35, od čega su 22 ženke. Iako je jako unosno prodavati njihove meso jer je izrazito zdravo i ukusno, ja ih ipak ne koristim u te svrhe, već ih od malena dresiram i kasnije vodim na izložbe“, rekao je Miloš iz sela Belosavci za RINU.

Do sada je pod Miloševim patronatom nekoliko kunića osvojilo vredne nagrade i proglašeni su za državne šampione. Da ova životinja bude najbolja presudna je dresura od rođenja, dobra ishrana i presudan je stav sa kojim se svaki kunić rađa, ne može da se nauči.

„Hranim ih granulama, i naravno dodajem povrće koje oni preferiraju. Od malena se uče kako treba da stoje na stolu, jer bilo kakav skok ili pokret, znači automatsku diskfalifikaciju. Ono što je najbitnije da bi kunić pobedio na nekoj od izložbi jesu uši, krzno i čistoća. Кriterijumi su zaista zahtevni i samo najbolji pobeđuju“, kaže Miloš.

Njihov životni vek je deset godina, a već sa osam meseci su u punoj snazi i spremni za takmičenja. Zvanična pripreme počinju mesec dana pre, i tada se krzno svakodnevno češlja, kako bi ispadale stare dlake. Nekoliko dana pred samu izložbu kuniću se seku nokti, da bi se izbegle mehaničke povrede.

„Posebna pažnja mora se obratiti na vreme parenja, aktivni su tokom cele godine osim u mesecima kad su velike vrućine. Кrajem septembra očekujemo da počnu parenja, pa ćemo početkom godine imati nove potomke“, kaže ovaj ljubitelj kunića iz Topole.

https://serbiantimes.info/neverovatna-zivotna-prica-koju-mora-da-procita-svaki-srbin-americki-ratni-heroj-koji-je-spasio-62-000-srba-i-doveo-ih-u-sad-foto/

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)