Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

SPASAO SRPKINJU IZ RUKU MUČITELJA: Naš počasni konzul, dizajner nameštaja i garderobe, slikar, otac košarkaškog reprezentativca…

Dragan Mladenović je već četrnaest godina stanovnik Vijetnama. U Ho ŠI Min gradu, nakadašnjem Sajgonu ima fabriku nameštaja „Rare Dragan“, dizajnerski studio za enterijer, svoju porodicu i kuću

“Baš kada sam bio u velikom poslu oko priprema proslave Dana državnosti Republike Srbije u Vijetnamu, javljeno mi je iz Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu da se jedna Srpkinja nalazi u pravom zatočeništvu u Vijetnamu. Kako sam ja vijetnamski zet i priznati počasni konzul Srbije obratio sam se zvanično za pomoć vijetnamskim vlastima i policiji. Sve se dešavalo munjevito brzo i okončalo se srećnim oslobađanjem naše Srpkinje”, priča nam još uzbuđen ovim događajem, počasni konzul Dragan Mladenović.

Kada je policija u gradu Nja Čang oslobodila Beograđanku, a uhapsila njenog otmičara američkog porekla, počasni konzul se našao pred problemom – kako bezbedno da ovu Srpkinju trensportuje u otadžbinu. I pri tome mu je pomoglo njegovo vijetnamsko poznatstvo i iskustvo.

Dragan Mladenović je već četrnaest godina stanovnik Vijetnama. U Ho ŠI Min gradu, nakadašnjem Sajgonu ima fabriku nameštaja „Rare Dragan“, dizajnerski studio za enterijer, svoju porodicu i kuću.

“Posla ima jako mnogo, jer se Vijetnam ubrzano transformiše u komunističku zemlju sa kapitalističkom privredom, pa je izgradnja stambenih zgrada i stanova u punom jeku. Trenutno u Hanoju razgovaram o izradi enterijera za lanac japanskih hotela. Deo proizvodnje izvozim u Ameriku i Evropu. Uskoro treba da otvorim i svoja preduzeća u Beogradu i Londonu”, priča nam Mladenović.

Dragan Mladenović, u sredini počasni konzul u Srpskom konzulatu

Rođen je 1968. godine u Kumanovu, a odrastao je u kraju svoje majke, selima oko Surdulice. Završio je studije šumarstva u Skopju i otišao kod sestre Suzane u Australiju. Dok je živao u Austrliji kao slikar živopisao je ikonostase i ikone u srpskim crkvama. Oslikao je i ikone u Makedonskoj crkvi u Australiji i vladičanski tron u srpskoj crkvi u Cirihu.

Sa petog kontinenta Mladenović je sredinom devedesetih prošlog veka nenadano stigao u Indokinu.

“U Singapuru, Meleziji, potom u Hanoju, Vijetnam sam radio u korporacijama i dobijao male dividende. Imao sam prvo u Hanoju malu firmu “Crvena reka “. Onda sam odlučio da 1996. otvorim u Hanoju svoju fabriku, koju sam nazvao “Rare Dragan”. Počeo sam u maloj radionici za izradu kvalitetnog nameštaja i posao se polako, ali sigurno širio. Danas moja fabrika u Ho Ši Minu proizvodi 3.000 artikala od drveta, svile, zlata, kože i gvožđa”, priča Dragan Mladenović dok nam pokazuje nameštaj u koji je ugravirao četiri srpska ocila.

Jedno vreme Mladenović je proizvodio i kraljevski nameštaj porodice Karađorđević. Svoje drvene rukotvorine prodaje u SAD, Italiji, Kini, Rusiji, Kanadi i Australiji. Poznat je u Vijtenamu kao Dragon (Zmaj) kako Vijetnamci izgovaraju njegovo ime. Širom Vijtnama dizajnira enterijere luksuznih stanova, kuća i vila.

Kada se oženio mladom poslovnim Vijetnamkom dobili su troje dece. Najstariji sin Marko Mladenović je bio košarkaški reprezentativac Vijetnama, pa student i košarkaš u SAD, a danas je student u Australiji.
Deca žive sa ocem u Ho Ši Minu i lepo govore srpski. Drugi sin Antonije, hoće da studira medicinu i IT, a ćerka Nina se interesuje za studije umetnosti.

“Povukla je na oca”, kaže Mladenović.

On je čovek sa mnogo talenata. Slika portrete članova porodice i srpskih kraljeva. Kreira sebi garderobu. Pravi ručno kožne cipele. Vaja životinje u bronzi. I posvećen je dizajnu i biznisu.

“Kako se moj biznis razvijao otišao sam početkom 21. veka u Melburn i magistrirao. Vijetnamci su me pitali šta će mi ta diploma, a ja sam im odgovorio da mi treba da bolje poslujem i da bolje shvatima logiku razvoja privrede. Sada se spremam, poučen iskustvom iz Vijetnama i Srbije, da doktoriram na BU na tezi: “Politika i ekonomija”, otkriva nam ovaj uspešni čovek, kog su prijatelji iz Vijetnama i Srbije pre dve godine predložili da bude srpski počasni konzul.

Za to su postojala dva opravdana razloga. Srpsko-vijetnamski diplomatski odnosi zasnovani su davne 1957. godine, posle susreta dvojice predsednika Josipa Broza iz Jugoslavije i Ho Ši Mina iz Vijetnama. Poslednjih godina diplomatski odnosi su u prekidu, pa Srbiju u Vijetnamu zvanično predstavlja ambasador iz Ambasade Republike Srbije u Indoneziji, koji retko dolazi u Vijetnam.

SIN USPEŠAN NA OCA: Košarkaški reprezentativac Vijetnama

“Nas Srba u Vijetnamu ima oko stotinak. I stalno dolaze novi. Pomažem im da srede svoja dokumenta, svoj status, da nađu dobar posao. Najviše je profesora i nastavnika engleskog jezika, ali ima i poslovnih ljudi, prozivođača i trgovaca, koji priželjkuju poslovnu saradnju sa Srbijom. O tome smo svojevremeno govorio sa ministrom Ivicom Dačićem”, ističe naš sagovornik.

Kada je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. Njegov domaćin Dragan Mladenović odveo ga je u vijtnamski restoran u kome su ručali poznatu supu fo sa govednom, svežu salatu od povrća, sitno iseckano meso sa sosovima. Vijetnamci su posle ovo jelo nazvali „ministrov ručak“. Iapk, važnije od svega je bilo da su vijetnamski Srbi i sami Vijtenamci predložili Mladenovića za počasnog konzula, koji će „da razvija međudržavnu privrednu saradnju“.

” Vijetanmci žele da krenu u svet. Mi Srbi možemo u tome d aim pomognemo. Naša robna razmena je oko sto miliona dolara, s tim što Srbija više uvozi iz Vijetnama. Pojavila se potreba da mi u Vijetnam izvozimo drvo, kukuruz i teške mašine za izgradnju zgrada i puteva”, rekao je Dragan Mladenović, kada je početkom prošle godine imenovan za počasnog konzula Srbije u Vijetnamu.

U prioritete svojih diplomatskih aktivnosti konzul Mladenović odmah je uvrstio ukidanje viza Srbima za ulazak u Vijetnam, razvoj privredne saradnje, razvoj srpskog i vijetnamskog turizma, kao i kulturne saradnje.

Mladenović je lično zainteresovan da dovodi vijetnamske turiste u Srbiju, a potom i poslovne ljude iz čitave Indokine. Kao investitor Mladenović je u zavičaju oko Vlasinskog jezere podigao apartmane, koji očekuju svoje prve goste, turiste iz Vijetnama Laosa, Kambodže, Tajlanda, Australije i ostalih krajeva sveta.

Počasni konzul Srbije u Vijetnamu radi na duge staze, jer Dragan Mladenović planira da deo poslovnih obaveza prenese na potomke i obezbedi porodičnu tradiciju:

” Znam da će sinovi Marko i Antonije da studiraju i žive u inostranstvu. Moja ćerka Nina, koja je sklona umetnosti će, najverovatnije ostati sa mnom da se bavi umetničkom proizvodnjom nameštaja”. otkrio nam je svoja lična očekivanja na kraju razgovora Dragan Mladenović.

IZVOR: Našiusvetu FOTO: Marko Lopušina

YOU MAY LIKE