Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

SOROŠ SE POVLAČI IZ ZAPADNE EVROPE: Američki milijarder se fokusira na Ukrajinu i Balkan!

Predsednik Fonda „Otvoreno društvo” američkog milijardera Džordža Soroša, Aleks Soroš, izjavio je da će ta organizacija odustati od niza aktivnosti, ali da će se podrška fonda u Ukrajini i na Balkanu nastaviti.

„Odustaćemo od nekih oblasti rada (u Evropi)… Takođe ćemo značajno smanjiti osoblje… Nema sumnje da ćemo nastaviti da podržavamo naš fond u Ukrajini”, napisao je Aleks Soroš u članku za „Politiko”.

On je takođe obećao da će nastaviti da podržava fondove u Moldaviji i na Balkanu.

PROČITAJTE VIŠE:

Istovremeno, Soroš smatra da bi pobeda na američkim predsedničkim izborima 2024. godine „MAGA republikanaca” (ekstremne frakcije republikanaca, nazvane po izbornom sloganu Donalda Trampa „Učinimo Ameriku ponovo velikom” – Make America Great Again) bila gore za EU nego za SAD. Takav rezultat bi ugrozio evropsko jedinstvo i podrio napredak postignut na mnogim frontovima kao odgovor na rat u Ukrajina. On je dodao da će fond biti prilagođen tako da može da reaguje na svaki razvoj događaja sa obe strane Atlantskog okeana.

U Rusiji su Soroševo „Otvoreno društvo” i „Otvoreno društvo – fond za pomoć” prepoznati kao nepoželjne organizacije od 2015. godine. Generalno tužilaštvo Rusije saopštilo je da Soroševe organizacije predstavljaju pretnju osnovama ustavnog poretka Rusije i bezbednosti države.

Ranije je agencija Rojters javila da „Otvoreno društvo” planira da prekine većinu svojih projekata u Evropskoj uniji i pređe na rad u drugim zemljama, prenosi Tanjug.

POVEZANE TEME:

“BITI RATNIK ZNAČI ŽIVETI VEČNO”: Prigožinove pristalice ostavljaju cveće i poruke na njegov grob! (FOTO)

SA BALKANA SE PRESELILA U NEMAČKU: Kristina radi kao bravar i varilac, mesečno zaradi i do 4.000 evra! (VIDEO)

SRPSKI HEROJI IZ EPICENTRA PAKLA U GRČKOJ: Do plamena pešače 2 sata, vetar sve otežava! (FOTO)

Izvor: Politika
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Politics

YOU MAY LIKE