Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 16mph N
Humidity: 70%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 4
TueWedThu
46/36°F
37/27°F
48/45°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

ŠOK, PRESUŠILA VENECIJA: Umesto gondolijera, turiste dočekalo blato!(VIDEO)

Venecija je oduvek bila sinonim za romantiku, a taj prelepi italijanski renesansni grad verovatno ne možemo ni da zamislimo bez mreže kanala kojima plove stotine gondolijera, dok pevaju nežne pesme zaljubljenim parovima.

Stara dama se i dalje sjajno drži, uprkos hordama turista koji je neprestano posećuju (i zagađuju), a posetioce čuvenog venecijanskog karnevala, koji je upravo u toku, dočekaće jedno neprijatno iznenađenje, a nisu u pitanju neobične maske.

Naime, inače veoma prometni i plovni kanali u Veneciji, ovih dana izgledaju zaista sablasno, kao da je grad pogodila neka prirodna katastrofa.

Vode nema, gondole, čamci i brodići su nasukani, a jedino što se može videti su kaljuga, blato i mulj, koji su rezultat jake oseke, impresivnog prirodnog fenomena.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


Voda u Veneciji je nestala pre svega zbog punog Meseca, ali još neki faktori igraju ulogu.
Naime, u Alpima je ove godine palo upola manje snega nego što je uobičajeno, a uz to je u poslednje vreme palo veoma malo kiše.

Ove neobične slike stižu u trenutku kada se Venecija, gde su obino poplave glavni problem, suočava sa neuobičajeno niskim nivoom mora, pa je samim time vodeni saobraćaj onemogućen.
Za probleme u Veneciji okrivljuje se kombinacija fatora – nedostatak kiše, visok vazdušni pritisak, pun mesec i morske struje.

Reč je o „sasvim uobičajenoj“ pojavi, rekao je za AFP Alvis Papa, čelnik centra za predviđanje porasta nivoa mora u Veneciji.

Oko 70 odsto fenomena niskog vodostaja događa se upravo u ovom razdoblju, u januaru i februaru – naglasio je.
Nizak nivo mora nije dovoljan da bi kanali presušili, već ga ove godine prati anticiklon sa povišenim atmosferskim pritiskom, koji spečava dolazak promene.
Zimski poremećaji, praćeni vetrom i kišom, obično utiču na porast nivoa mora, što ove godine nije slučaj. Do 2007/2008. godine taj fenomen je mogao da se prati svake godine, a nakon toga više nismo imali nizak nivo mora, poput ovog kojem svedočimo poslednjih dana – izjavio je Papa, dok radoznale poglede turista privlače ogoljeni temelji zgrada duž nekih kanala.

Prizor je još neobičniji, pošto inače gradu mletačkih duždeva preti suprotan fenomen – „visoka voda“, tj. izrazito visoka plima koja redovno plavi čuveni Trg svetog Marka.Od oktobra 2020. godine grad i lagunu štiti sistem veštačkih brana MOSE (Mojsije na italijanskom), koji se aktivira kada nivo Jadranskog mora poraste do 110 centimetara.

Odgovarajući na pitanje o povezanosti niskog vodostaja i suše koja je pogodila deo Europe kao posledica klimatskih promena, stručnjak je naglasio da bi se od danas situacija trebala vratiti u normalu.

Naime, anticiklon koji dominira u zapadnoj Evropi poslednjih 15 dana, doneo nam je blage temperature kakve se inače viđaju u kasno proleće.

Najnovija vremenska prognoza ipak najavljuje dolazak preko potrebnih padavina i snega u Alpima za naredne dane.

PROČITAJTE VIŠE:

MISTERIOZNA KUGLA NA JAPANSKOJ OBALI: Meštani uplašeni, policija blokirala prilaze! (VIDEO)

SRAMAN GEST NAVIJAČA PAOKA: Na tribini spalili dres preminulog srpskog košarkaša! (FOTO)

SVI ZNAJU KO JE NAJVEĆI SVIH VREMENA: Ova tri vrhunska tenisera su jasno stala uz Noleta u GOAT trci!

Izvor: Luftika
Foto: / Printscreen YouTube /Guardian News

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)