Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SNOUDEN ŠALJE PODRŠKU ASANŽU, POMENUO I NAVALJNOG: Ako sada ćutite…

Američki uzbunjivač Edvard Snouden poručio je “svakom političaru i novinaru” da ne mogu da spasu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, ali da mogu da spasu osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža kojem preti moguće izručivanje Sjedinjenim Američkim Državama.

„Svakom političkom lideru i novinaru koji drži i piše govore: Ne možete spasiti Navaljnog. Još uvek možete da spasete Asanža. Ako sada ćutite, kada zapravo možete da utičete na ishod, nikada se i niste zalagali za principe – samo ste se nadali aplauzu“, napisao je Snouden na društvenoj mreži X.

On je dodao da je „žrtva Asanžovog ‘zločina’ (novinarstva) država, a ne osoba“.

„To je definicija političkog prestupa, što sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije izričito zabranjuje“, naveo je Snouden, koji se nalazi u Rusiji od 2013. godine gde je dobio azil i državljanstvo nakon što je objavio niz tajnih dokumenata o američkim i britanskim programima nadzora.

PROČITAJTE VIŠE:

U višem sudu u Londonu je u utorak završen prvi dan saslušanja povodom žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD. Advokati osnivača „Vikiliksa“ poručili su da je reč o politički motivisanom slučaju i da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava.

Nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati. SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal „Vikiliks“ proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima „Apač“ u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Posle toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

POVEZANE TEME:

KO JE BIO ALEKSEJ NAVALJNI, RUSKI OPOZICIONAR KOME PUTIN NIJE ŽELEO DA POMENE IME? Hapšen bezbroj puta, umro pod sumnjivim okolnostima!

“BOLJE DA SE NIJE VRAĆAO U RUSIJU”: Tramp nazvao Navaljnog hrabrim, Bajden ga osudio zbog Putina!

TAKER KARLSON ČUVA JOŠ JEDNU “BOMBU”: Tokom boravka u Moskvi sastao se sa Edvardom Snoudenom i Tarom Rid!

Izvor: N1
Foto: Wikimedia Commons

YOU MAY LIKE