Connect with us

aktuelno

SNIMA SE FILM O KRALJU ROMSKE MUZIKE: Šaban Bajramović kao Odisej našeg vremena (FOTO) (VIDEO)

Published

on

Zaradio je milione i potrošio sve. Slavu nije tražio, a postao je Legenda, Kralj i Car. Njega su kroz Život vodili Ljubav i Sloboda. Pevao je o Životu kako mu je Dato. Neponovljivi muzičar Šaban Bajramović.

Pevač Šaban Bajramović, poznat kao „kralj romske muzike“, bio je najpoznatiji izvođač svoje generacije, a u poodmaklim godinama na svetskoj muzičkoj sceni postao je zvezda „balkanskog bluza“. Kao takav, inspirisao je reditelja i producenta Željka Mirkovića da napravi dokumentarni film o njegovom liku i delu – “Šaban Bajramović – Odisej Slobode – Ja sam Šaban” (Me sem Šaban).

“Mi smo prva snimanja počeli još 2008. godine. Za više od deset godina snimljeno je dosta materijala, ali pred nama je još puno posla da bi smo film uradili onako kako smo zamislili. Kadrovi su zabeleženi u Nišu, Beogradu, Mostaru, Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Barseloni i Njujorku. Snimili smo i neke svetske i regionalne zvezde koje više nisu sa nama kao što su Esma Redžepova ili Solomon Burke iz SAD, ali i mnoge poznate muzičare iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španije, SAD…”, objašnjava na početku razgovora Mirković, koji se nada da će aktivnosti na filmu nastaviti na jesen ove godine, a da bi premijera mogla da se očekuje do kraja 2021. godine.

Pitamo ga otkud paralela sa Odisejem.

Šaban Bajramović je Odisej Slobode. On je poput antičkog junaka prošao kroz svoj život kao Odisej na svom proputovanju ka svojoj kući nakon rata. Antični Odisej je putovao morem sa svojim prijateljima i vojnicima, od izazova do izazova, vođen Ljubavlju prema svojoj porodici i Slobodi, a obdaren Mudrošću i Hrabrošću kao glavnim oružjem. Savremeni Šaban je putovao kroz život vođen Ljubavlju i Slobodom, jedino obdaren Muzikom kao oružjem za ovo putovanje. Sve što se Šabanu Bajramoviću događalo kroz život izgleda je da je tako trebalo da se dogodi da bi on postao svetska muzička legenda i simbol istinske Slobode i Ljubavi”, smatra reditelj dokumentarnog filma “Teslin narod”.

ŽELJKO MIRKOVIĆ: Već deset godina snima muzičare za film o Šabanu

Kako objašnjava, sve je počelo sa inicijativom da se u Nišu napravi spomenik romskom muzičaru.

“Pridružio sam se projektu od početka. Ubrzo su obezbeđena sredstva za spomenik i ja sam krenuo da snimam njegovu izradu u radionici vajara Vlade Ašanina. Nakon otvaranja spomenika, u dogovoru sa Niswille Jazz festivalom krenuo sam da intervjuišem sve dobitnike Grand Prix festivala koji je nosio ime Šaban Bajramović. Grand Prix je bila mala statua Šaban Bajramovića, identična velikom spomeniku. Na festivalu su se neprestano okupljala velika i poznata imena svetske i regionalne muzike, tako da sam sa njima takođe snimao intervjue vezane za rad i muzički uticaj Šabana Bajramovića”, priča Mirković.

ROMSKI BLUZ: Bajramović je napisao oko 700 pesama i objavio više od 20 albuma.

On naglašava da je ideja o kreativnom dokumentarnom filmu sve vreme bila prisutna i da je znao da će projekat završiti jednog dana i to na način na koji je želeo i sa kojim se slagao i sam Šaban.

Tokom karijere, koja je trajala više od četiri decenije, Bajramović je napisao oko 700 pesama i objavio više od 20 albuma.

Magazin “Tajm” ga je proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu. Bio je strastveni kockar, pa je često pevao da bi zaradio novac za kockanje. Kada bi mu preostalo para znao je da pomaže siromašne i bolesne po romskom naselju.

Film se radi u produkciji Optimistic filma i trajaće 80 minuta.

TEKST: Serbian Times FOTO: Privatna arhiva

Advertisement