Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SNEŽNA BAJKA U SRBIJI USRED PROLEĆA: Na ovoj planini skijaće se i za Đurđevdan! (FOTO)

Iako je proleće u punom jeku, na pojedinim planinama snega još uvek ima za izvoz. Takva situacija upravo je na najvišim vrhovima Golije, na kojoj je tek sad usled malo boljih vrmenskih uslova nastala prava zimska idila, a pejzaži su kao iz bajke.

-Snega ima preko jednog metra, kod nas se medvedi još uvek nisu probudili iz zimskog sna. Šalu na stranu, mi koji ovde živimo godina navikli smo na ovakve vremsnke uslove i da nam zima traje od Mitrovdana do Đurđevdana. Krajem jeseni kupimo osnovne namirnice, brašno. šećer, so u većim količinama, kako ne bi morali svaki čas ići do grada. Kad zaveje na Goliji, to je i nemoguće, kažu za RINU meštani sela Dajići.

Saobraćajnica preko Golije koja vodi ka Novom Pazaru tokom godine više je zavejana nego prohodno. Ipak, putari sve vreme ulažu velike napore da putni pravac preko Ovraćenice bude u funkciji. Ono što je uprkos kalendaru ovde neophodno, jeste zimska oprema na vozilima.

-Tokom zimske sezone bude mnogo avanturista koji žele da se upuste u borbu sa surovim uslovima na planini, misleći da će pobediti. Međutim, Golija je divlja i zato neretko imamo veliki broj akcija spasavanja. Slično je bilo i ove zime. Putari uvek daju svoj makisimum da deonica bude prohodna, a poslednji put je zavejana početkom aprila kada je tokom noći palo skoro pola metra novog snega u višim predelima, kaže Vitomir Arsović iz Puteva Ivanjica.

POVEZANE TEME:

RABADŽIJE SA ZLATARA POTKOVALE CVETKA: Obrnuli vola od jedne tone kao da je ovčica! (FOTO)

ISPOVEST OD KOJE DUŠA BOLI: Baka Dunja sa Zlatibora rodila troje dece, sve ih mlade sahranila, a sada je posle dve godine progledala!

TAJNU PRŠUTE PRENOSE SA KOLENA NA KOLENO: Milan ima 10 godina, odličan je đak i spreman je da preuzme porodični posao!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)