Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 94%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

SNEŽANI SE U SNU JAVILA BOGORODICA: Otkrila joj gde su zakopani srpski junaci i velika svetinja! (FOTO)

Uprkos mnogim proučavanjima ljudski snovi su još uvek veoma često obavijeni velom misterije. Nekada mogu biti romantični, nekad uznemirujući ali ono što je sanjala Snežana Pavlović iz Bajine Bašte je nesvakidašnje. Neobičan san ovoj ženi, kako tvrdi, ukazao je mesto na kom se tačno nalaze temelji crkve koja je nestala pre pet vekova i ne samo nje, već i grobovi velikih junaka.

-Tada sam sanjala malenu devojčicu u bordo maramici zatim je nestala i pojavila se druga, koja je na sebi imala krunu od belog zlata u svim bojama. Međutim, tu nije bio kraj, kada je ona nestala pojavila se Presveta Bogorodica u zlatnoj kruni gde joj od sjaja nisi mogao videti lik. Govorila mi je na desno uvo “ti ćeš progovoriti, nećeš slušati ko šta priča. Moraš ići napred i pričati da se na ovom mestu napravi moj dom” – priča Snežana za agenciju RINA.

Tada joj je u snu jasno rečeno da upravo u Bajinoj Bašti leže temelji ogromne svetinje i kosti junaka koji su se borili za pravoslavnu veru, a hram je sravljen sa zemljom. O tome se i danas priča među Bajnobaštancima, a legenda se prenosi sa kolena na koleno.

-Rekli su mi da se na ovom mestu nalazi četvrta pravoslavna kapija, i dok se ona ne otkije neće ni srpskom narodu biti bolje. Na moje pitanje gde se nalaze ostale tri jasno su mi rekli da se prva nalazi u Jerusalimu gde je Bog dao sina Isusa hrista, druga je na u mestu Stobi, gde žena po imenu Lidija, koja je prva primila da širi pravoslavlje , treća je Herakleja kod Bitlolja i četvrta je ovde u Bajinoj Bašti a gde je po planu bila Plaošnih na Ohridu – govori Snežana.

Da njeni snovi i te kako imaju utemeljenje u stvarnosti pokazalo se pre 13 godina kada su se pojavili arheolozi iz Narodnog muzeja u Užicu na parceli u Bajinoj Bašti i ostali zatečeni na tek uzoranoj njivi. Na njoj su pronašli ostatke verskog objekta.

PROČITAJTE VIŠE:

-Samih pisanih izvora nemamo o ovom lokalitetu, ali ono što nas čvrsto drži jeste ubeđenje da se radi o srednjevekovnom objektu iz IV veka, gde smo pronašli fragmente počulice od segmenata srebrnog lima i dve srebrne naušnice sa tri jagode, nalaze koji nas upućuju na vreme iz 14. veka, u vreme Tvrtka Nemanjića i Lazara Hrebeljanovića – pričali su tada arheolozi koji su radili na iskopavanju.

To je bio prvi dokaz Snežaninog sna, da na tlu Bajine Bašte postoji nešto. Pedesetih godina, sam taj prostor bio je devastiran i svi ti spomenici odneti su u tamponiranje puteva, a oni koji su to radili, nesrećno su završili.

Zanatlija Zoran Nikolić, vlasnik je parcele u čijoj utrobi leži za sada 27 otrkivenih grobova i velika svetinja. On kaže da je spreman da razgovara sa crkvenim vlastima, jer i sam želi da se viševekovna nepravda konačno ispravi i da se tom objektu odredi značaj koji zaslužuje.

-Moja majka je bila jedini naslednik parcele i bio sam svedok kada su vršena iskopavanja. Pronašli su 27 grobova, skeleti koji su bili veći od današnjih ljudi. Pronađeni su i temelji koji su podilazili pod moje objekte i ja sam želeo da se dogovorim sa crkvenim vlastima da postavimo neko obeležje da se za to zna, ali sve je to stalo. Neke čudne stvari su se dešavale, da su kuće u krugu ostale puste a mlad narod umro, priča Nikolić.

Među Bajnobaštancima ostaje nada da će se pojaviti čovek koji će smoći snage i sagraditi svetinju kakvu ovaj kraj zaslužuje.

POVEZANE TEME:

HILANDAR KAO KUĆA ZNANJA: U srpskoj svetinji se čuvaju medicinski spisi iz 15. veka!

NAJVEĆI PODUHVAT USTANIČKE SRBIJE: Karađorđev grad u Topoli je bio svedok burne istorije i rodno mesto srpske državnosti! (FOTO)

ZA HRABRU BORBU PRSA U PRSA: Evo kakve sekire su koristili stari Sloveni i Srbi u srednjem veku! (FOTO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)