Connect with us

Amerika

SNAPCHAT SE NAGODIO SA DRŽAVOM ILINOJ: Svi korisnici imaju pravo na tužbu i potraživanje novca!

Published

on

Višemilionsko poravnanje savezne države Ilinoj i matične kompanije Snapchat postignuto je nakon što je kompanija prihvatila nagodbu za nadoknadu štete.

Tužba je optužila društvenu mrežu da je prekršila Zakon o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoja tako što je nezakonito prikupljala biometrijske podatke korisnika bez njihovog pristanka, navodi se u sudskim dokumentima.

Nagodba će koštati društvenu mrežu 35 miliona dolara, iako taj iznos još treba da prođe kroz konačno ročište za odobrenje, koje je zakazano za novembar.

Кrajnji rok za kvalifikovane stanovnike da podnesu svoje zahteve za odštetu je 5. novembar. Svaki stanovnik Ilinoja koji je koristio Snapchat sočiva ili filtere između 17. novembra 2015. i sada ima pravo da podnese zahtev OVDE.

U tužbi se navodi da platforma koja omogućava korisnicima da komuniciraju putem kratkih video snimaka i slika prikuplja, čuva i deli jedinstvene crte lica i glasove korisnika bez prethodnog obelodanjivanja kako će se informacije koristiti i koliko dugo.

U tužbi se tvrdi da opcija ‘Lenses’ uključuje upotrebu tehnologije za skeniranja lica i „kreiranje, dobijanje i čuvanje“ jedinstvenih biometrijskih identifikatora korisnika. Funkcija je skupljala biometrijske podatke bez dobijanja pismene saglasnosti svaki put kada je skenirala lica korisnika, navodi se u tužbi.

Zakon o biometrijskoj privatnosti Ilinoja zabranjuje kompanijama i institucijama privatnog sektora da prikupljaju biometrijske podatke građana u državi ili na mreži, bez obzira na to gde se preduzeće nalazi.

Za razliku od bilo koje druge države, građani mogu da tuže za navodne prekršaje, što je izazvalo stotine pravnih bitaka.

Ako se utvrdi da je kompanija prekršila zakon Ilinoisa, građani mogu da naplate odštetu do 5.000 dolara po kršenju uz dodatak broja pogođenih ljudi i uključenih dana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: NBC Chicago
Foto: Pixabay

Advertisement