Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

SMIRUJE SE NA SEVERU KIM: KFOR uklonio žicu oko opštine u Leposaviću, Srbi nastavljaju mirne proteste!

Pripadnici Kfora su kasno noćas uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću.

Vojnici američkog Kfora, koji obezbeđuju prilaz sedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je albanski gradonačelnik Ljuljzim Peci nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika takozvane kosovske policije i njenih specijalaca.

Ispred sedišta te najsevernije opštine na Kosovu i Metohiji ipak je ostala metalna ograda na koju su lokalni Srbi postavili srpske zastave.

Prištinski specijalci se, kako saznaje Tanjug, još uvek nalazi u zgradi, ali su vozila sklonjena iza zgrade, dok se ispred nalaze samo vozila Kfora.

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, noć je protekla mirno, a građani su, kao i prethodnih dana, počeli da se okupljaju, zahtevajući odlazak specijalne policije.

PROČITAJTE VIŠE:

Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je takozvana kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice takozvane kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština, prenosi Tanjug.

POVEZANE TEME:

ALJBINU KURTIJU PRETE SANKCIJE: Moguće izbacivanje tzv. Kosova iz međunarodnih organizacija!

HIL O SITUACIJI NA KOSOVU: Srbija je dobar partner, a između Prištine i Vašingtona vlada duboka podela!

GRENEL UPOZORAVA: Ozbiljne posledice po Kosovo i Kurtija ako odbiju zahteve Zapada!

Izvor: Politika
Foto: EPA

YOU MAY LIKE