Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

SLUČAJNOST ILI NE: Sudija koji je naredio pretres Trampovog poseda povezan sa Džefrijem Epštajnom!

Federalni sudija za prekršaje Floride koji je potpisao nalog za pretres kojim je odobrio FBI-jev prepad na odmaralište Mar-a-Lago bivšeg predsednika Donalda Trampa napustio je kancelariju lokalnog tužioca pre više od decenije da bi zastupao zaposlene osuđenog pedofila Džefrija Epštajna u dugotrajnoj istrazi o trgovini ljudima.

Izvori kažu za Post da je sudija Brus Rajnhart odobrio nalog koji je omogućio federalnim agentima da se u ponedeljak okupe na raskošnom imanju u Južnoj Floridi u, kako je Tramp nazvao, „nenajavljenom prepadu na moj dom“.

Rajnhart je postavljen za sudiju za prekršaje u martu 2018. nakon 10 godina privatne prakse. Tog novembra, Majami Herald je izvestio da je on zastupao nekoliko Epštajnovih zaposlenih — uključujući, po Rajnhartovom sopstvenom priznanju, Epštajnove pilote; njegovog planera, Saru Kelen; i Nađu Marčinkovu, koju je Epštajn jednom navodno opisao kao svoju „jugoslovensku seksualnu robinju“.

Kelen i Marčinkova bile su među Epštajnovim “poručnicima” koje su dobile imunitet u okviru kontroverznog sporazuma iz 2007. sa saveznim tužiocima koji je perverznjaku dozvolio da se izjasni krivim za državne optužbe, a ne za savezne zločine. Epštajn je završio sa samo 13 meseci u okružnom zatvoru i bio je pušten da ide na posao.

Prema pisanju medija, Rajnhart je dao ostavku u kancelariji američkog tužioca Južne Floride koja je stupila na snagu na Novu godinu 2008. i otišao je da radi za Epštajnove zaposlene sledećeg dana. Epštajn, koji je pronađen mrtav u avgustu 2019. zbog navodnog samoubistva u zatvorskom centru na Menhetnu dok je čekao suđenje po federalnim optužbama za trgovinu ljudima i seksualno iskorišćavanje, angažovao je timove moćnih advokata, uključujući bivšeg nezavisnog advokata Keneta Stara.

Rajnhart je kasnije imenovan u građanskoj tužbi koja ga je optužila da je prekršio politiku Ministarstva pravde tako što je promenio stranu usred istrage o Epštajnu, sugerišući da je koristio insajderske informacije o istrazi da bi stekao naklonost ozloglašenog optuženog, objavio je Herald 2018.

U izjavi iz 2011. godine, Rajnhart je negirao da je učinio bilo šta neprikladno i insistirao na tome da, pošto nije bio uključen u saveznu istragu o Epštajnu, nije bio upoznat sa povlašćenim informacijama o slučaju.

Međutim, u sudskom podnesku iz 2013. godine, Rajnhartove bivše kolege su mu protivurečile, rekavši da je „saznao poverljive, nejavne informacije o pitanju Epštajn“. Rajnhart je napomenuo za Herald u odgovoru da je Ministarstvo pravde odbacilo žalbu koju je protiv njega podneo advokat Epštajnovih žrtava.

U svojih 12 godina kao federalni tužilac, prema njegovoj zvaničnoj biografiji, Rajnhart je „upravljao spisom koji je pokrivao čitav spektar federalnih zločina, uključujući narkotike, nasilne zločine, korupciju u javnosti, finansijske prevare, dečju pornografiju i imigraciju“.

Rajnhart je jedan od trojice saveznih sudija za prekršaje u kancelarijama Okružnog suda SAD za Južni okružni sud Floride u Vest Palm Biču, zajedno sa Vilijamom Metjumanom i Rajonom Mekejbom.

Dve nedavna naloga za pretres su dodeljena Rajnhartu i ušli su u sudski sistem u ponedeljak, izvestio je Majami Herald, ali ti nalozi i informacije o tome na koga su ciljali ostaju zapečaćeni. Zapisi pokazuju da je Rajnhart izdao još jedan nalog u petak, ali je i njegov sadržaj bio zapečaćen.

Tramp je potvrdio medijske izveštaje o raciji u njegovom odmaralištu na Floridi u ponedeljak uveče, rekavši da je Mar-a-Lago bio „pod opsadom, prepadom i okupacijom od strane velike grupe agenata FBI“.

Agenti su navodno pretraživali imanje na moru u potrazi za kutijama poverljivih dokumenata koje je Tramp navodno doneo u luksuzno odmaralište nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021, što bi predstavljalo kršenje saveznih zakona o vođenju evidencije.

Nacionalna uprava za arhiv i dokumente saopštila je u februaru da je pronašla poverljive dokumente u 15 kutija u Mar-a-Lagu i upozorila FBI.

Uklanjanje poverljivih dokumenata na nedozvoljene lokacije zabranjeno je saveznim zakonom, iako je Tramp imao široka ovlašćenja kada je bio predsednik da skine tajnost sa dokumenata.

Upad na Mar-a-Lago dolazi usred kontinuirane istrage odbora o Trampovoj ulozi u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021. dok se Kongres sastajao da potvrdi rezultate predsedničkih izbora 2020.

Federalna velika porota takođe istražuje nerede i Trampove napore da poništi izbore 2020.

Izvor: Nulta Tačka Foto: Printscreen YouTube / 60 Minutes

YOU MAY LIKE