Chicago
57°
Fair
5:20 am8:14 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 56%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 0
SunMonTue
72/54°F
75/57°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SLUČAJ OTMICE AVIONA ZATAŠKAVAN 20 GODINA: Kako je JAT-ov pilot savladao ukrajinskog specijalca na letu Moskva-Beograd!

Ovo je priča za koju je ceo grad znao, a zvanično se nije dogodila. O incidentu na letu Moskva-Beograd niko nije pisao, a brzo se gradom proširila vest da je u avionu “Jata” bila drama. Te specijalac, te Rus li je, Ukrajinac, otmica aviona… Da priča, niko od aktera tada nije smeo, ali godine su prošle, “Jat” više i ne postoji i sad otkrivamo šta se desilo na čuvenom letu Moskva-Beograd te 2004.

Boing 727″ bio je pun i tog dana, osim biznis klase, što je i uobičajeno na letu iz Moskve. Saša Tomičić je bio šef kabine. Još na “Šeremetjevu”, na ulasku u avion, za oko mu je zapao muškarac od oko 40 godina, koji mu je gurao ID kartu pod nos.

-Ne znam zašto mi ju je pokazao, ništa konkretno nije ni pisalo. Posle nekih sat vremena stjuardesa mi kaže da jedan putnik pravi problem. Ispostavi se on. Govori na ruskom, iako zna engleski. Nije bio pijan. Došao je u biznis klasu, zamolio sam ga da ide. A on će meni: “Mogu da otmem avion.” Kažem mu: “Ajde sad ti da sedneš, pa kad sletiš, da biramo koji ćemo avion da otmemo.” Tražio je da uđe u kokpit – kaže za Kurir Tomičić, koji je odmah interfonom obavestio kapetana Đuru Kiurskog da imaju moguću komplikaciju s putnikom, te da pozovu i policiju da ih čeka na aerodromu u Beogradu.

Pale se lampe za pojas za sletanje, Tomičić objavljuje da svi moraju da se vežu, a on seda na sedište okrenuto ka putnicima, pored samih glavnih vrata.

-Čujem tup udar. Video sam da naš mehaničar, koji je bio na letu u pratnji aviona, leži na podu biznis klase, a onaj drži stjuardesu Vesnu Cvetić za gušu. Skačem, on kreće na mene, zamahuje. A mlađi je 10-15 godina. Uhvatio sam ga za desnu ruku, levom mi je dohvatio džep. Gurao me je u vrata kokpita. Udario sam ga, nije trepnuo. Šutnuo sam ga, ni tad nije trepnuo, ali mi je pustio ruku. Uspeo sam da ga savladam i vežem mu noge i ruke. Sve se dešavalo iza zavese biznis klase. Potom sam ubedio dva telesno sposobna putnika (TSP), kako i nalaže procedura, da sede u prvom redu ekonomske klase, gde smo ga preneli, a on je bio na podu vezan. A onda se jedan starina digao i hteo da ga šutne: “Taj nas maltretira još od Moskve.” Nismo ga pustili – seća se Tomičić i veli da su mu svi na aerodromu, po sletanju, čestitali.

Čim su sleteli, čekalo ih, kako veli, 30 policajaca. Problematičnog putnika odmah su odveli.

-Čuo sam od policajaca da je navodno neki Ukrajinac, specijalac koji je leteo po Africi. Inače, na putu iza aerodroma često je stajao jedan teretni avion, video se iz kancelarije. Ne mogu da se setim pod čijom zastavom je bio. Po priči iz letačke operative, neka žena je bila u registru kao vlasnik. Tad se pričalo da je taj naš s leta vozio baš taj avion – ističe Tomičić i veli da se u borbi s putnikom setio saveta Žike Ljubenovića, njihovog instruktora za vanredne situacije, da gađaju u špic brade.

Pošto mu je iscepao džep od pantalona, tražio je Tomičić nove.

-Uniforma je bila baš lepa, ali kad sam tražio rezervne pantalone iz magacina, rečeno mi je: „Ne može, nema opravdanja što si ih iscepao. Ne postoji događaj.“ Baš sam bio besan. A svi smo bili u policiji, plus smo našoj letačkoj operativi predali izveštaj. Ceo grad je za to znao, a nigde nije objavljeno. Bog zna ko je on bio i kakvi su poslovi bili u pitanju. Očigledno za javnost nisu bili – kaže Tomičić.

Saša je obišao Zemljinu kuglu uzduž i popreko, a na tim putovanjima bilo je i svakakvih dogodovština. Evo jedne iz Gvineje.

-Tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić sa suprugom Ljubicom bio je smešten u rezidenciji tokom te zvanične posete, a mi u hotelu. Uveče eto predsednika i supruge mu kod nas. Izašli na terasu rezidencije pa ih jurili majmuni, i oni pobegli u hotel – smeje se Saša.

PROČITAJTE VIŠE:

SRPSKI PLANINARI SPASENI U ALBANIJI: Jedan teško povređen pri padu sa visine, izvukao ih helikopter! (FOTO)

HOROR USRED BEOGRADA: Godinama zlostavljao ćerku (8) i suprugu, držao dete zarobljeno u kadi!

ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Kurir/Zorana Jevtić

YOU MAY LIKE

NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
SRBI POSLALI LEGENDU KUĆI: Evo šta su tačno Jokićeva braća dobacivala Džeku Nikolsonu! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
OBELEŽIO NAŠE DETINJSTVO: Otac ubijene devojčice glumio u čuvenoj dečijoj emisiji i poznatom filmu! (FOTO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!