Connect with us

Balkan

SLOŽNI KAD JE TEŠKO Mitropolit Porfirije: Nećemo prestati da pomažemo stradalima u zemljotresu!

Published

on

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić izjavio je u petak u Petrinji tokom predaje donacije iz BiH u sklopu humanitarne inicijative SNV-a “Banija je naša kuća”, da SPC neće prestati da pomaže stradalima u zemljotresu jer, nakon prve pomoći, biće potrebno obnoviti domove, prenosi Jutarnji.hr.

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je doček pomoći u sklopu humanitarne akcije “Banija je naša kuća” u kojoj je u petak na središnji humanitarni punkt u Petrinji kod Sportskog centra Pigik stigla donacija od 22 kontejnera iz Bosne i Hercegovine (BiH), odnosno iz Dubice i Srebrenice.

Na dočeku pomoći iz BiH bio je i episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić koji je istakao da prirodne katastrofe i nepogode sa kojima smo suočeni – s jedne strane bolest kovid 19 koja teroriše ceo svet, a sa druge zemljotres u Hrvatskoj, ne biraju i ne vide razliku među ljudima.

“Potres ne zna ko se i na koji način moli Bogu i kojemu se Bogu moli, i ne vodi računa o tome ko pripada kojem narodu, nego svakome ko mu je na putu nanosi nesreću”, rekao je mitropolit Porfirije.

PROČITAJTE JOŠ:

DOK SE HRVATSKA TRESE, SRBI POMAŽU: Naša zemlja za Petrinju donirala više nego hrvatska Crkva!

KAD GRESI STIGNU NA NAPLATU: Otpad zatrpao Hidroelektranu Višegrad, Drina u teškom stanju! (FOTO, VIDEO)

VIRTUOZ IZ PRIJEDORA: Srbin proglašen za najboljeg gitaristu sveta 2020. godine! (VIDEO)

Treba da budemo složniji; potres ostavio biblijsku pustoš

Ako nas upravo nevolje i nesreće gledaju kao jedno i jedinstveno onda, smatra mitropolit, s naše tačke gledišta treba da budemo još više ujedinjeni i da ne posmatramo našu zajednicu po principu “mi” i “oni”, “mi” i “vi”, pa onda da jedni druge proglašavamo za potpune negativce, kako bismo onda opravdano mogli jedni prema drugima pokazivati svoje neraspoloženje.

“Na žalost, ove krajeve Petrinju, Glinu, okolna mesta, a i šire u Hrvatskoj, pogodio je katastrofalni potres koji je zaista iza sebe ostavio biblijsku pustoš”, rekao je dodajući da su mnogi ljudi ostali bez svojih domova. Istakao je kako, na žalost, ima i onih koji su izgubili svoje najbliže i pomolio se da im Gospod pruži utehu, a pokojnima carstvo nebesko.

Uz ocenu kako u Hrvatskoj zaista nema nikoga ko se nije na sve moguće načine angažovao da pomogne stradalima u potresu, mitropolit Porfirije rekao je kako se organizovao i SPC, zajedno sa SNV-om.

Izviestio je kako su, do sada, a pre svega uz pomoć grada Beograda, uspeli da obezbede oko 75 kontejnera, kao i da u međuvremenu stižu nove donacije s raznih strana, na primer iz Izvršnoga veća Vojvodine.

Tako da, rekao je mitropolit Porfirije, očekujemo da ćemo u sledećih nekoliko dana osigurati barem još 20-30 kontejnera ili koliko god bude potrebno.

“Nećemo prestadi da se angažujemo. Naravno to je samo prva pomoć, a istinska i prava solidarnost i angažman svih nas biće potrebniji kada se prva pomoć pruži i kada će biti neophodno da se obnavljaju domovi”, poručio je mitropolit Porfirije Perić.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Printscreen YouTube / Sputnjik Srbija

Advertisement