Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

SLOBODA GOVORA? Suspendovani Tviter nalozi novinara koji su pisali o Ilonu Masku

Tviter je suspendovao naloge novinara koji pišu o toj društvenj mreži i njenom novom vlasniku Ilonu Masku, a među njima su novinari koji rade za Njujork tajms, Vašington post, CNN i Glas Amerike.

Tviter nije objasnio zašto su skinuti nalozi novinarima, uklonjeni njihovi profili i istorija tvitova. Ali, Mask ih je preko Tvitera sinoć optužio da dele privatne informacije o njegovom kretanju, koje je opisao kao „koordinate za ubistvo“. Nije naveo nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Iznenadna suspenzija novinara usledila je posle Maskove odluke u sredu da trajno zabrani jedan nalog, koji je pratio letove njegovog privatnog aviona koristeći javno dostupne podatke. To je takođe navelo Tviter da promeni pravila za sve korisnike i zabrani deljenje podataka o trenutnoj lokaciji neke osobe bez njenog odobrenja.

Nekoliko novinara, koji su sinoć suspendovani, pisali su o novoj politici Tvitera i o Maskovom objašnjenju za njeno uvođenje, koje je uključivalo i navode o uhođenju njegove porodice u utorak uveče u Los Anđelesu.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Mask je u Tviter poruci rekao da se isti propisi o oktrivanju nečijeg identiteta, adrese, ili drugih ličnih podataka, što se zove „doksing“, odnose na novinare, kao i na sve druge.

„Sasvim je u redu da me kritikuju ceo dan, ali da daju moju lokaciju u realnom vremenu i ugrožavaju moju porodicu, nije“, napisao je Mask na Tviteru.

Urednica Vašington posta Seli Bazbi zatražila je da se odmah vrati nalog njihovog izveštača o tehnologiji Drua Harvela. Ta suspenzija direktno podriva Maskovu tvrdnju da želi da vodi Tviter kao platformu posvećenu slobodnom govoru, napisala je ona i dodala da je novinar isključen bez upozorenja ili objašnjenja, a posle tačnog izveštavanja o Masku.

CNN je u saopštenju naveo da je impulsivna i neopravdana suspenzija jednog broja novinara, uključujući njihovog Donija O’Salivena zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća.

„Sve veća nestabilnost i nestalnost Tvitera bi trebalo da bude vrlo zabrinjavajuća za svakog ko koristi Tviter. Tražili smo objašnjenje od Tvitera i preispitaćemo naš odnos na osnovu tog odgovora“, napisao je CNN u saopštenju.

POVEZANE TEME:

KORAK KA NEZAVISNOSTI: Kongres SAD glasa o novom zakonu o statusu Portorika, moguć referendum o otcepljenju!

UMORNI OD STARIH LICA: Većina Amerikanaca ne želi da se Tramp i Bajden opet kandiduju!

UŽASI NAŠEG DOBA: Roboti ipak neće ubijati ljude po ulicama San Franciska!

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube Insider News; Pixabay

YOU MAY LIKE