Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 1 year ago

By admin

SLIKE UŽASA: Amerika okovana snegom i ledom, najmanje 16 mrtvih, milion domova bez struje (FOTO GALERIJA)

Snažna zimska oluja odnela je najmanje 16 života širom SAD zbog pada temperature, olujnih vetrova i pada dalekovoda.

Više od 950.000 domova i preduzeća širom zemlje ostalo je bez struje oko podneva Badnjeg dana, zahvaljujući zimskoj oluji koja je porušila dalekovode sa razornim vetrovima i jakim snegom i opasno niskim temperaturama – uslovi u kojima je poginulo najmanje 16 ljudi.

Dok vazduh koji hladi kosti nastavlja da zahvata SAD ovog prazničnog vikenda, oluja još uvek udara delove Gornjeg srednjeg zapada i severoistoka sa jakim snegom i mećavama.

BRUKLIN: Sneg progutao automobile Foto: Twitter @CarolineBklyn

Naročito u oblasti Bafalo u Njujorku, jak sneg (ponegde više od 2 stope) i jak vetar (ponekad veći od 60 milja na sat) činili su vidljivost blizu nule od petka do subote. U subotu bi moglo pasti više od stope snega, sa udarima vetra i do 65 milja na sat, a temperature će se ići znatno ispod nule.

MASAČUSETS: U nekim krajevima na istoku zemlje očekuje se da padne još 30 inča snega Foto: Real.gov

U okrugu u kojem se nalazi Bafalo, oko 500 vozača našlo se nasukano u svojim vozilima u petak uveče na subotu ujutru, a “par stotina” još uvek je bilo zarobljeno u subotu rano popodne, rekao je izvršni direktor okruga Erie Mark Polonkarc za CNN.

NJUJORK: Čuveni Bik na Vol Stritu Foto: accuweather.com

Za istočnu obalu ovog vikenda predviđa se velika snežna oluja, a očekuje se da će u nekim oblastima pasti i do 30 inča snega.

„Ne napuštajte svoj dom“, rekao je Polonkarc na CNN-u u subotu svima koji razmišljaju o putovanju u ili unutar tog područja.

Trupe Nacionalne garde stizale su u subotu da bi „spasile ljude koji su zaglavljeni u vozilima“ i da bi odvezli medicinske radnike kako bi mogli da olakšaju kolegama koji su radili u bolnicama više od jednog dana, rekao je Polonkarc.

ČIKAGO: Juče preživeo najhladniji dan u godini Foto: Manuel Martinez/WBEZ

Najmanje 16 ljudi umrlo je od srede u sedam država:

Kanzas: Tri osobe su poginule u saobraćajnim nesrećama izazvanim vremenskim prilikama, saopštila je u petak patrola na autoputu Kanzasa.

MIZURI: Šlep službe su bile nemoćne u nekim situacijama Foto: CNN

• Kentaki: Tri osobe su poginule u državi, saopštili su zvaničnici, uključujući jednu u saobraćajnoj nesreći u okrugu Montgomeri.

• Misuri: Jedna osoba je poginula nakon što je karavan skliznuo sa zaleđenog puta u zaleđeni potok, saopštila je policija Kanzas Sitija.

• Njujork: Okrug Eri je imao tri smrtna slučaja u oluji, saopštili su u subotu zvaničnici okruga. Dvoje je umrlo u odvojenim incidentima u petak uveče kada osoblje hitne medicinske pomoći nije moglo da stigne do njihovih domova na vreme za hitnu medicinsku pomoć, rekao je Polonkarc u subotu ujutro. Detalji o trećoj smrti, koje je potvrdio portparol okruga u subotu popodne, nisu odmah bili dostupni.

• Ohajo: Četiri osobe su poginule „kao posledica saobraćajnih nesreća povezanih sa vremenskim prilikama“, rekao je guverner Majk Devajn.

• Tenesi: Ministarstvo zdravlja Tenesija u petak je potvrdilo jedan smrtni slučaj povezan sa olujom.

• Viskonsin: Državna patrola Viskonsina je u četvrtak prijavila jednu smrtonosnu nesreću zbog zimskog vremena.

Izvor: CNN Foto: AP Photo/John Minchillo, CNN, Manuel Martinez/WBEZ, Twitter @CarolineBklyn

YOU MAY LIKE