Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

SLIKARSKU ČETKICU ZAMENILA PUŠKOM: Kad akademska slikarska ode u rezervne oficire!

Škola za rezervne oficire pešadije u Bileći, predstavljala je posebnu čast za pripadnike nekadašnje JNA. Danas, da bi postali oficiri u rezervi, fakultetski obrazovani građani moraju da prođu Kurs slušalaca za rezervne oficire na Vojnoj akademiji u Beogradu. Polaznici se obučavaju i u terenskim uslovima na poligonu iznad Raške.

Stefana Stojković je istoričar umetnosti, ali i slikar. Za služenje vojske prijavila se jer smatra da treba časno braniti svoju zemlju, ne samo znanjem već i oružjem. Topli atelje i kecelju zamenila je terenom i uniformom.

„Ove godine sam u maju imala prvu samostalnu izložbu u Nišu. Tako da je meni bio veliki izazov da svoju četkicu zamenim puškom“, kaže Stefana Stojković, polaznica Kursa slušalaca za rezervne oficire (KSRO).

„KSRO je klasa slušalaca za rezervne oficire, u stvari predstavlja vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire gde kandidati mogu da se prijave u regionalne centre nakon stečenog visokog obrazovanja, odnosno završenih osnovnih akademskih studija ili osnovnih strukovnih studija“, kaže major Aleksandar Aleksić, načelnik klase.

Ovaj vid služenja vojnog roka traje šest meseci, pored fakultetske diplome, kandidati moraju imati manje od 30 godina. Mnogi su se prijavili, kako kažu, da bi ispitali sopstvene granice.

Ko sme, taj može!

„Obuka jeste jako zahtevna, ali što bi Živojin Mišić rekao: Ko sme, taj može; Ko ne zna za strah, taj ide napred“, kaže polaznik Vladica Stanković.

„Iskustva su odlična, prilično izazovna, bude dosta psihofizički naporno i meni kao nekome ko dolazi iz te branše. Ali nije nešto što nije savladivo“, rekao je slušalac Marko Ivković.

„Imamo vremena i za odmor i za spremanje ispita, možda nekad nećemo leći na vreme, ostaćemo malo duže, spavaćemo malo kraće, ali kada se sve ukombinuje, kada sami sebi zadamo neki zadatak, imamo cilj, onda je podnošljivo“, rekla je polaznica Milica Nikolić.

Znanje rezervnih oficira ne može se porediti sa znanjem mladih potporučnika koji četiri godine studiraju na Vojnoj akademiji. Ali nakon Kursa slušalaca za rezervne oficire mnogi se mogu aktivirati u vojnim službama, koje su bliske njihovim fakultetskim obrazovanjem.

Nakon ove obuke, slušaocima sleduje stažiranje u jedinicama. Kada se vrate, krajem februara biće promovisani u rezervne oficire Vojske Srbije.

Izvor: RTS Foto: Facebook Artwall Kirikou

YOU MAY LIKE