Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 11mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
57°F
54°F
50°F
48°F
46°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

SLIKARSKO ČUDO OD DETETA: Dule sa 2 godine savršeno crtao životinje, sa 8 kopirao Direra, a sa 9 imao dve izložbe!

Dok se neki umetnici uče svojim zanatima, drugi izgleda da su rođeni sa prirodnom sposobnošću i željom da stvaraju. Dušan Krtolica, srpsko čudo od deteta, počeo je da skicira kada je imao samo dve godine. Dečakova umetnost je već ukazivala na velika dela kaa mu je bilo samo 11 godina, a njegovi umetnički talenti su se očigledno poboljšali kako je odrastao, ali njegova omiljena tema ostajala je životinjsko carstvo.

Krtolica stvara anatomski precizna bića, biljke i divlje životinje iz sećanja, služeći se grafitnim olovkama. Kada su mu roditelji kupili detaljnu enciklopediju životinjskog carstva, počela je fascinacija mladog umetnika svetom prirode.

“Sve ću ih skicirati“, rekao je Krtolica nakon što je upijao fotografije i informacija iz priloženje enciklopedije. Od slonova do antilopa, dečakove zamršene slike životinja prikazuju kosu, kljove i kopite svakog stvorenja.

Međutim, Dušana ne zanimaju samo živa bića, kao i mnoga deca, on je fasciniran dinosaurusima i drugim ranim životinjama. Upravo je dobio priliku da razvije i nacrta sopstvenu praistorijsku enciklopediju životinja, koja je objavljena. „Naš svet je star četiri i po milijarde godina“, navodi Krtolica na svom Fejsbuk nalogu.

Celokupno ljudsko postojanje bi se uklopilo u nekoliko minuta ako bi se istorija Zemlje sažimala u jednu godinu. Ali kakva bi mi vrsta bili ako ne bismo želeli da saznamo šta se dogodilo milionima godina pre nego što smo rođeni“, pita se ovaj petnaestogodišnjak.

Njegov stan je postao prava oaza životinja. Videvši gde radi njegova galeristkinja je rekla: “Dušane, ti nisi novi Direr, Ti si čuvar Noeve barke”. Ogromno interesovanje za njegove radove iskazale su i mušterije iz Azije.

Neke korporacije stavljale su njegove radove na kombije koji su kružili ulicama Hong Konga.

U Srbiji je proglašen za ambasodora mladih talenata što je velika čast ali i odgovornost za njega. Uvek pokušava da probudi nadu kod one dece koja imaju inspiraciju, ali koja nisu dovoljno hrabra da istraju na tom putu.

Dušan Krtolica, srpsko čudo od deteta, sa 15 godina crta izuzetno realistične crteže životinja, pokazujući nivo kompetencije mnogo veći od svojih vršnjaka.

Ideja je da ni roditelji ni učitelj ovog mališana ne forsiraju ni u jednom pravcu, već ga puštaju da ga inspiracija sama povuče. Na svim poljima mali Dušan pokazuje izuzetan talenat.

Njegovi realistični crteži su u potpunosti zasnovani na sećanju.

Izvor: Hasan Jasim / Serbian Times Foto: Facebook @Dusan Krtolica

YOU MAY LIKE