Chicago
70°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
75/59°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SLAVNI PISAC JE BIO TESLIN NAJBOLJI PRIJATELJ: Naš naučnik ga izumom spasio velikih tegoba!

Tesla ga ja nadživeo za čak tri decenije.

Kada je magazin “Century” 1895. godine objavio članak posvećen eksperimentima čuvenog naučnika Nikole Tesle sa naizmeničnom strujom mnoge je iznenadilo pojavljivanje jednog drugog poznatog lica u Teslinoj laboratoriji. Demonstrirajući otkrića srpskog naučnika na nekoliko slika se jasno video slavni američki pisac Samjuel Klemens, poznatiji pod pseudonimom – Mark Tven.

Tek malo broj ljudi je znao da su ova dvojica velikih vizionara već godinama gajila veoma blizak odnos i iskreno prijateljstvo.

Kada je Nikola Tesla stigao u Ameriku 1884. godine, Tven je već bio poštovan autor. Dvojica genijalaca su se upoznala 1889. godine u jednom njujorškom klubu za džentlmene koji su obojica posećivali.

Kako danas navode neki izvori, njihovo prijateljstvo je počelo nakon što je Tesla iskoristio svoj oscilator da pomogne Tvenu oko jednoj prilično intimnog pitanja.

Naime, književnik je dugo vremena imao probleme sa varenjem, a Nikola Tesla je smatrao da može da mu pomogne. Pozvao ga je kod sebe u laboratoriju i rekao mu da stane na platformu dok je on pokrenuo svoj visokofrekventni oscilator. Nakon oko 90 sekundi, prema priči, Tven je otrčao do toaleta, piše portal “History buff”.

Da li ovaj Teslin pomalo nekonvencionalni metod lečenja pomogao Tvenu, ne znamo, ali nakon ovoga njihovo prijateljstvo je cvetalo.

Tesla je Tvena opisao kao prvu osobu koja ga je inspirisala po dolasku u Ameriku i zaista razumela. Srpski naučnik je bio pozvan na venčanje Tvenove ćerke Klare u jesen 1909. godine, a književnik je bio rado viđen gost u laboratoriji Nikole Tesle.

Mark Tven je umro 21. aprila 1910. godine dok ga je Nikola Tesla nadživeo za više od tri decenije. Šest godina nakon smrti poznatog književnika objavljen je njegov poslednji roman “Tajanstveni stranac”. U njemu je Tven opisao Anđela koji sa neba silazi u malo austrijsko selo kako bi grupu dečaka podučio tajnama sveta.

U ovom liku i otkrićima o kojima priča mnogi i danas prepoznaju Nikolu Teslu i njegov Smiljan.

PROČITAJTE VIŠE:

ODGOVOR NA VEČNO PITANJE: Evo šta je Nikola Tesla mislio da se događa posle smrti!

UZOR MU JE NIKOLA TESLA: Belgijanac sa 12 godina upisuje doktorske studije!

OVAKO JE SAHRANJEN NIKOLA TESLA: Amerika je dostojanstveno ispratila tvorca 21. veka uz ‘Tamo daleko’ (VIDEO)

Izvor: Nportal
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)