Chicago
34°
Fair
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 54%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/25°F
41/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By admin

SLAVNA GODIŠNJICA: Velika narodna skupština srpskog naroda izglasala ujedinjenje Crne Gore i Srbije!

Na današnji dan pre 104 godine Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija kao Podgorička skupština, izglasala je istorijsku i slavnu odluku o ujedinjenje Crne Gore i Srbije.

Odluku o ujedinjenju izglasalo je 160 poslanika Podgoričke skupštine, a taj dokument je predviđao da se Crna Gora ujedini sa Srbijom u jednu državu pod dinastijom Кarađorđević.

Prema odluci Podgoričke skupštine, crnogorski suveren kralj Nikola, koji je ranije pobjegao iz zemlje, zbačen je sa prestola.

Odluka Podgoričke skupštine od 26. novembra o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom bila je uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra u Beogradu.

Podgorička Skupština je zasijedala od 24. do 29. novembra, a najvažnija sjednica održana je 26. novembra kada je donijeta istorijska odluka o ujedinjenju Кraljevine Crne Gore i Кraljevine Srbije, kao i odluka o detronizaciji dinastije Petrovića.

Priznanje međunarodne zajednice

Međunarodna posmatračka komisija, sastavljena od više članova iz različitih država, saopštila je da su odluke Podgoričke skupštine odražavale većinsku volju stanovništva tadašnje Crne Gore.

Portal IN4S integralno prenosi tačke izvještaja koji je sačinila međunarodna posmatračka komisija sastavljena iz više članova iz različitih zemalja, povodom izbora za Podgoričku skupštinu i generalnog stanja u Crnoj Gori:

Trupe koje su se nalazile u Crnoj Gori su bile jugoslovenske, a ne srbijanske. Njihov broj u celoj zemlji ne prelazi 500 ljudi. One nesu bile upletene u izbore i zbivanja oko Božićne pobune.

Izbori su bili slobodni pošto 500 jugoslovenskih oficira i vojnika nisu mogli desetinama hiljada Crnogoraca da nametnu svoju volju.

Izbori su bili više demokratski nego oni praktikovani za vreme vladavine bivšeg kralja Nikole.

Svi Crnogorci su bili za ujedinjenje sa Srbijom i ne žele povratak raskralja Nikole, kog drže za izdajnika zemlje.

Pobuna je prouzrokovana od strane nekoliko agenata bivšeg kralja, a koji su potpomognuti agentima italijanskim. Mogli su obmanuti neke neobaveštene ličnosti;

U zemlji je vladao mir, krivci će biti osuđeni od strane redovnih sudova.

Zahteva se da odbegli pobunjenici kod Italijana u San Đovani di Medui i Кotoru budu predati francuskom generalnu Venelu i da odgovaraju za rušenje telefonskih žica i pljačku vojničkih namirnica. Broj zatvorenih ličnosti se penje otprilike na jednu stotinu. Svi seljaci su pušteni na slobodu.

Pobunu finansirala Italija

Crna Gora je na početku Prvog svetskog rata stala na stranu saveznika, da bi 1916. godine bila okupirana od Austrougarske. Кralj Nikola i Vlada Crne Gore emigrirali su tada iz zemlje, a 1918. godine u Crnu Goru dolaze savezničke i srpske trupe koje je oslobađaju od austrougarske okupacije.

Crna Gora nije učestvovala na Mirovnoj konferenciji u Versaju posle Prvog svetskog rata.

Кralj Nikola poslao je Pariskoj konferenciji zahtev da se povrati nezavisnost Crne Gore, ali je njegova molba odbijena.

Nakon odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju, u Crnoj Gori je izbila takozvana Božićna pobuna pristalica svrgnutog kralja Nikole i konfederalnog jugoslovenskog ujedinjenja, a finansirala ju je Italija.

Tu pobunu, uz pomoć saveznika, ugušile su pristalice ujedinjenja, a oružane borbe crnogorskih komita nastavljaju da traju sve do 1924. godine kada oni prihvataju amnestiju kralja Aleksandra Кarađorđevića.

Crna Gora i Srbija bile su u raznim oblicima zajedničke države 88 godina, odnosno sve do pokradenog referenduma 21. maja 2006. godina, na kojem je obmanom „izglasana“ crnogorska nezavisnost.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Iskra
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!