Chicago, IL
64°
Rain
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 16mph S
Humidity: 90%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 5
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
66°F
68°F
75°F
73°F
72°F
TueWedThuFriSat
84°F / 61°F
73°F / 57°F
75°F / 59°F
77°F / 61°F
73°F / 59°F

Published 3 years ago

By admin

SLAVICA JE JEDINA LIMARKA U SRBIJI: Iako su joj govorili da neće uspeti, sada važi za najbolju u svojoj branši (FOTO)

Sve je više primera hrabrih žena koje ruše sve predrasude kad je u pitanju podela na muške i ženske poslove. Jedna od njih je i Slavica Pavlović iz Čačka koja je još pre trideset godina postala limarka. Zanat je učila od supruga Dragana, ali vrlo brzo je šegrt postao bolji nego majstor pa je ova vredna gospođa nadaleko poznata kao odlična majstorica.

“Bilo je na početku začuđenih pogleda, mušterije su se pitale da li ću ja moći da napravim od lima ono što očekuju, pa su neretko molećivo gledali u Dragana da on preuzme “njihov slučaj”. Tek nakon nekoliko godina stekli su puno poverenje, ali i ja sam se trudila iz dana u dan da budem bolja”, kaže za RINU ova limarka iz Čačka.

Tri decenije ne izlazi iz radionica, a ispod njenih ruku nastala su prava remek dela od lima. Kalupi za kolače, tepsije, mangala za neizbežene prasiće i furune koje se najčešće koriste u domaćinstvima.
“Razlika između muškog i ženskog limara jeste da kad ja napravim tu furunu ili tepsiju, ja nakon toga pravim u njima i ajvar od poprika i kolače”, kaže kroz osmeh Slavica.

Kad su shvatili kakav potencijal se krije u njihovoj kući, Pavlovići su dokupili opremu i proširili proozvodnju. Potražnja je veliika, pa supružnici često po ceo dan zajedno provode u radionici. Slavica vešto barata svim mašinama i alatom,pa se može reći da je učenik nadmašio učitelja.

„Na premetima od lima vidi se svaki suvišni milimetar, pa osim dizajna jako je bitna i preciznost, jer nema lemljenja, ni lepenja. Spoj koji se napravi je neraskidiv, zato je neophodna preciznost, mirna ruka i strpljenje kako bi svaki lim pametno bio utrošen. A, ne moram ni da kažem koliko zapravo žene obraćaju više pažnje na detalje od muškaraca“, kaže Slavica.

Za tri decenije, koliko se bavi ovim poslom stekla je stalne mušterije, a od prihoda je školovala decu. Za ovu vrednu ženu nijedan muški posao nije ni težak, ni stran jer nakon špincagli i šteklova, Slavica se u koštac hvata sa aparatom za varenje i ne odustaje. Titulu glavnog majstora zasluženo je dobila.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE