Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 3 years ago

By admin

SKRIVENI SIMBOL UŽICA: Crkva podignuta još u doba Miloša Obrenovića, već tri veka duhovni svetionik (FOTO)

Skrivena između visokoh zgrada i modernih objekata u samom srcu Užica nalazi se Crkva Svetog Marka, koja postoji već tri veka. Pretpostavlja se da je izgrađena u vreme vladavine Miloša Obrenovića, na temeljima crkve brvnare i svojevremeno je  bila jedina bogomolja u gradu na Đetinji.

U prisustvu Njegovog Preosveštenstva Vladike Žičkog G. Justina, užičkog sveštenstva, predstavnika Grada Užica, brojnih zvanica i vernika obeležen je veliki jubilej, 300 godina.

“Dočekali smo ovaj veliki jubilej, ova crkva je svedok da postojimo 300 godina u kontinuitetu u ovom gradu i na ovim prostorima. Velika je radost danas u dušama svih vernika našega grada, a naročito zbog toga što Svetu liturgiju služi naš preosvećeni Vladika Justin, istakao je namesnik užički protojerej-stavrofor Miloš Bosić.

Jugozapadno od hrama, krajem 19. veka podignut je upečatljiv zvonik, koji svojom visinom od 18 metara nadvišava neveliko crkveno zdanje. Podseća na sahat –kule koje su bile tipične u orijentalnoj arhitetkturi. Upravo po njemu ova građevina je jedinstvena i predstavlja posebno mesto u Užicu koje čuva duh starih vremena.

DUHOVNA OBAVEZA: Ljudi se i dan danas mole i pale sveće u pravoslavnoj bogomolji

„Crkva Svetog Marka koja zrači svojom skromnošću, već sabira užički narod kako u najtežim vremenima ropstva tako i danas i predstavlja jedno od obeležja našeg grada. Užičani su u više navrata obnavljali ovu crkvu i tako obnavljali i uzdizali i sebe. Danas možemo biti naročito ponosni jer u godini kada obeležavamo tri veka ove crkve počelo je i bogusluženje u novom Hramu u Krčagovu, izgrađenom posle 177 godina”, rekao je Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnice Užica.

Crkva Svetog Marka u Užicu specifičan je svedok  duhovnog života u Užicu, jer se u njenoj bogatoj riznici nalaze vredne ikone i bogoslužbeni predmeti koji su izloženi u prostoru priprate. Ove dragocenosti svedoče i o delatnosti užičkih zanatlija jer deo predmeta su radovi užičkih kujundzija.

CRKVA ČUVA MNOGE ISTORIJSKE TAJNE: Skriveni simbol Užica postoji već tri stotine godina

„Iz crkve Sv. Marka je u Narodni muzej Užice preneta ikona Deizisa  nastala 1829. godine, sa srebrnim okovom koji je dar užičkog kujundzijskog esnafa.  Iz približno istog perioda potiče i Jerusalima, hadzijska ikona. U riznici se čuvaju i vredni uvezeni bogoslužbeni predmeti, poput filigranskih krstova, kao i relikvije nastale u doba pre obnove crkve“, Katarina Dogandzić Mićunović, viši kustos Narodnog muzeja  u Užicu.

Povodom jubileja, predstavljen je Letopis Stare crkve Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji je priredio i napisao starešina Crkve, protojerej-stavrofor Milić Dragović. Ovo je bila i prilika da se uruče nagrade autorima najboljih radova na likovnom i literarnom konkursu organizovanom za srednjoškolce povodom jubileja.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVA BRUKA U ČIKAGU: Fantomska Fondacija će upravljati sa preko milion dolara koji su ostali od prodaje Srpske kuće!

RODNA KUĆA ČUVA TAJNU: Kako je trinaesto dete iz siromašne porodice postalo najobrazovaniji srpski oficir i ratnik!

VELIKI DAN ZA MALU MILICU (7): Potpuno progledala nakon što je od rođenja živela u potpunom mraku!

Pored svakodnevnih bogosluženja, u crkvi Sv. Marka se tokom godine organizuju predavanja na različite teme iz oblasti vere, ali isto tako i savremenog života sa aspekta pravoslavlja. Atula koja okružuje crkvu zastrta je lepim ćilimima, te se na njoj u razgovoru iskupljaju vernici.

Pored staranja o duhovnom životu, sveštenici koji opslužuju ovu crkvu, uz pomoć brojne pastve, postarali su se i da porta crkve Sv. Marka bude najlepše uređeno dvorište u ovom delu Užica.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE