Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 4 years ago

By admin

SKRIVENI BISER BEOGRADA: Crkva Ružica na Kalemegdanu čuva tragičnu tajnu koju malo Srba zna! (FOTO)

Bogorodičina crkva Ružica nalazi se ispod Zindan-kapije, na prostoru Donjeg grada beogradske tvrđave. Prošlost ove izuzetne građevine je kompleksna i burna, a zbog njenih specifičnosti mnogi je smatraju jednom od najneobičnijih bogomolja na svetu.

Detalj koji svima posebno zapada za oko kada je posete jeste figura srpskog viteza iz doba cara Dušana, koja je postavljena ispred crkve Ružice na Кalemegdanu.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice (Ružica) nalazi se u istočnom podgrađu Beogradske tvrđave, u zgradi koja je u 18. veku prvobitno služila kao barutni magacin. Posle prelaska tvrđave u srpske ruke 1867-69. pretvorena je u vojnu crkvu nazvanu “Ružica”.

U doba despota Stefana Lazarevića postojala je stara crkva istog imena, koju su Turci pri osvajanju Beograda 1521. porušili. Crkva Ružica ozidana je od kamena i sa zvonikom priljubljena uz samu Beogradsku tvrđavu.

Pred bočnim, glavnim ulazom u crkvu, od 1924. stoji “bronzana straža” – desno je srpski srednjovekovni vitez cara Dušana, levo srpski pešadinac iz Prvog svetskog rata. Posle velikih oštećenja, nastalih posle Prvog svetskog rata, crkva je obnovljena 1925. zahvaljujući prilozima Beograđanki čiji su članovi porodice učestvovali u ratovima za oslobođenje.

Izrezbareni ikonostas je uradio Кosta Todorović, a ikone na njemu naslikao jeromonah Rafailo Momčilović. Unutrašnjost krase tri lustera (polijeleja) napravljena od istrošenih čaura, topovske municije, oficirskih mačeva i vojničkih kubura vojnika sa Solunskog fronta.

Izvor: Meet the Serbs
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE