Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 17mph W
Humidity: 80%
Pressure: 29.98"Hg
UV index: 1
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SKORO POLA MILIONA SRBA MANJE: Objavljeni prvi rezultati popisa!

Broj stanovnika u Srbiji manji je za 495.975 u odnosu na popis iz 2011. godine, pokazuju prvi rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koje je u sredu objavio Republički zavod za satitistiku (RZS).

Direktor RZS Miladin Kovačević naveo je da je popis koji je završen 17. novembra pokazao da u Republici Srbiji živi 6.690.887 stanovnika. Popisom su prikupljeni i podaci o 2.520.854 domaćinstava i 3.628.175 stanova.

S obzirom na svrhu popisa stanovništva – da obezbedi sveobuhvatnu sliku cele populacije – u skladu sa pozitivnom međunarodnom praksom, baza podataka dobijena direktnim popisivanjem dopunjena je podacima iz administrativnih evidencija.

„Prvi rezultati popisa sadrže osnovne podatke o ukupnom broju popisanih lica, broju stanovnika, domaćinstava i stanova, prema stanju na dan 30. septembra 2022 i podložni su promenama tokom statističke obrade podataka. Konačni rezultati popisa biće publikovani sukcesivno, i to od aprila 2023. do juna 2024. godine“, najavio je Kovačević, dodajući da popis nije sproveden na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

U odnosu na popis 2011. godine, ukupan broj stanovnika smanjen je za 495.975, odnosno za 6,9 odsto. Smanjenje broja stanovnika zabeleženo je u svim regionima (oko 10 odsto), osim u Beogradskom regionu gde je broj stanovnika povećan za oko 1,6 odsto.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Tokom popisa koji je trajao od 1. oktobra do 17. novembra popisana su ukupno 6.869.504 lica, ali je Republički zavod za statistiku ukazao na činjenicu da je pravi broj stanovnika znatno manji jer su neki popisani dvaput. Među njima je najviše studenata, koji su registrovani i na roditeljskim adresama i tamo gde žive tokom studija.

Podsetimo, popis je sproveden od 1. do 31. oktobra 2022. godine, ali je u nekoliko većih gradova terensko prikupljanje podataka je produženo do 7. novembra. Takođe, građanima koji iz bilo kog razloga nisu bili popisani omogućeno je telefonsko popisivanje do 17. novembra 2022. godine.

Popis je prvobitno bio planiran za april 2021. godine, ali je zbog epidemije koronavirusa dva puta odlagan. Najpre za oktobar prošle godine, a zatim je doneta odluka da se sprovođenje popisa prolongira za još godinu dana. Popisivači su prikupljali podatke direktno od građana, idući „od vrata do vrata”, pri čemu su odgovore ispitanika po prvi put unosili u elektronske upitnike.

Albanci sa juga Srbije „popravili“ rezultate popisa

Razlika u zvaničnom broju stanovnika u odnosu na 2011. godinu bila bi i veća da prethodni popis nisu bojkotovali građani albanske nacionalnosti u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, koji su se ovog puta odazvali popisu.

Na popisu 2011. godine u opštinama Preševo i Bujanovac zabeležen je smanjen obuhvat jedinica popisa zbog bojkota od strane većine pripadnika albanske nacionalne zajednice, kako je tada objavio Republički zavod za statistiku. Tada je u Preševu popisano ukupno 3.080 stanovnika, u Bujanovcu 18.067 i u Medveđi 7.438.

POVEZANE TEME:

UJEDINJENE NACIJE: Rodio se osmomilijarditi stanovnik Zemlje

VELIKO GENETSKO ISTRAŽIVANJE OTKRILO: Srbi su mešavina Slovena i autohtone populacije Balkana!

SA PETORO DECE SE VRATILA U VAROŠ KOJA IZUMIRE: Sada je konačno dobila preko potrebnu pomoć! (VIDEO)

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)