Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ŠKOLA ZA JEDNOG ĐAKA: Učiteljica heroj svaki dan pređe 75 kilometara zbog jednog učenika!

Zahvaljujući nekadašnjem žitelju iz sela Predole na obroncima Željina, koji je ustupio svoju vikendicu, desetogodišnji Aleksandar Banković ne pešači sedam i po kilometara do škole. Aleksandrova učiteljica putuje čak 75 kilometara svakog dana kolima iz Kraljeva kako bi držala nastavu svom jedinom učeniku.

Poslednjih pet kilometara putovanja preko planinskih bespuća do sela Predole, za učiteljicu Helenu Veselinović je vrlo naporno, jer su putevi nekategorisani. Kuća nema duž nekoliko kilometara puta.

U slučaju da padne sneg, učiteljica će morati da ostavi svoj automobil, kako savetuju meštani sela Predole, i do škole koja je udaljena oko kilometar i po stigne kozjom stazom umesto glavnim putem.

Srećom, sneg još nije pao. Put vodi pored stare škole, koja se pre nekoliko godina urušila pod snegom. U isto vreme u školu stiže i Aleksandar u pratnji svoga vernog psa. Nastava se održava u vikendici, koja je ustupljena školi. U njoj su samo jedna klupa, tabla i peć na drva, bubnjara.

“Aleksandru veoma znači, njegovoj porodici, jer do sledeće škole oni imaju pet kilometara. On je i dalje mali tako da bi bilo jako teško da on putuje pet kilometara do škole pogotovo zimi kada padne sneg kada su uslovi malo otežani”, navela je Helena Veselinović, učiteljica u OŠ “Milun Ivanović”.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Aleksandar kaže da je sada dovoljno stasao da ide i do Međurečja, u veću školu.

“Navikao sam. Idem sa mojim kučićima. Oni me brane od životinja. Lepo mi je u školi. Četvrti sam razred i lepše mi je u školi nego kod kuće”, rekao je Aleksandar.

Aleksandrova sestra Julijana pohađa školu u Gokčanici. Ona je mnogo ranije krenula od kuće.

“On ima dva i po kilometra do škole, a ja sedam. Zato što je gore četvorogodišnja škola, a ovde osmogodišnja. Ja sam sad šesti razred, tako da tamo nema mesta za mene”, rekla je Julijana.

U školi u Gokčanici samo su dve učenice. Julijana i šestogodišnja Ruška iz sela Borovo. Sve do sedamdesetih godina prošlog veka u ovim planinskim školama bilo je i do šezdeset učenika.

“Sledeće godine škola se zatvara. On prelazi u Gokčanicu ili se možda sa porodicom bude preselio za Kraljevo, tako da više dece neće biti”, navela je učiteljica Helena.

Put do kuće Aleksandru je teži nego dolazak u školu. Njegov dom je na kraju sela, na samim padinama Željina.

POVEZANE TEME:

JEDINA ŠKOLA U ZAGREBU GDE SE PIŠE ĆIRILICOM: Elitnu pravoslavnu gimnaziju pohađaju deca iz Hrvatske, Bosne, ali i iz Srbije!

BLAGO SRBIJE: Najstarija osnovna škola u zapadnoj Srbiji neprekidno radi duže od jednog i po veka (FOTO)

MLADI SRPSKI NAUČNIK VRŠNJACIMA: Obrazovanje nije obaveza, već rad na sebi – pronađite ono što volite!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE