Connect with us

Srbija

SKANDAL U UDŽBENIKU BIOLOGIJE: Uče decu da mogu sama da biraju pol, nezavisno od rođenja!

Published

on

Da sami mogu da odrede kog su roda, odnosno, da to što su rođeni kao dečak ili devojčica i ne mora da bude tako, saznaće na času biologije učenici koji su pre nekoliko dana krenuli u osmi razred. Oni će biologiju učiti po novom programu koji je upakovan u udžbenike izdavačke kuće “Klet”, a koji se razlikuje od onog po kome su učili godinu dana stariji đaci.

-S vremenom svako od nas razvija svoj osećaj pripadnosti muškom ili ženskom rodu, to jest rodni identitet, a rod i pol ne moraju se nužno poklapati kod svake osobe – piše u lekciji “Polni i rodni identitet”.

Osmaci će u delu lekcije u kome se objašnjava polni identitet saznati da postoje osobe muškog pola, osobe ženskog pola i međupolne osobe, kao i to da je međupolnost relativno česta i da međupolnih osoba ima “više nego, na primer, riđokosih”. Međutim, nije poznato na osnovu čega je napravljeno to poređenje, jer se precizno ne zna koliko ima jednih, a koliko drugih.

A u delu koji objašnjava “rodni identitet” kaže se da postoje osobe muškog roda, osobe ženskog roda, transrodne osobe i rodno neutralne osobe. Na mestu gde se govori o diskriminaciji objašnjava se da “nam društvo često nameće da rod i pol moraju da se podudaraju”.

U udžbeniku ima i saveta: “Adolescencija je vreme u kome sebi treba dati vremena i sasvim je u redu ako si zbunjen/a, ako se još ne pronalaziš. Proći će još nekoliko godina dok ne uspeš sebi da razjasniš šta zaista želiš i šta osećaš. Zato treba da razgovaraš sa nekim starijim i iskusnijim… Psiholog je dobar izbor.”

Nastavnici i roditelji s kojima smo razgovarali smatraju da se na ovaj način pogrešno predstavlja jedna osetljiva tema u osetljivom životnom dobu. Jedan nastavnik biologije, koji nije želeo da mu pominjemo ime, smatra da se protiv ovakvog nametanja svako treba boriti na svoj način.

Foto: Novosti

-Ja ovu lekciju neću da predajem. Preskočiću je. I to je moj način borbe. Svako treba da ustane na svoj način, a ne da stalno čeka da neko drugi nešto uradi – navodi naš sagovornik.

Prema rečima pravnih stručnjaka, pojmovi koji se koriste u ovom udžbeniku suprotni su zakonima Srbije.

Tako u advokatskoj kancelariji “Radić” ističu da se u ovoj lekciji koriste stavovi i pojmovi za koje nema osnova u Ustavu, Porodičnom zakonu, Zakonu o matičnim knjigama, jer se polni identitet muškarca i žene utvrđuje prilikom rođenja i odmah zatim registruje kod matičara.

Oni naglašavaju da zakoni koji su saglasni s Ustavom regulišu pol, a da je sve drugo protivzakonito.

Da podsetimo, ova kancelarija je pre više od godinu dana podnela Ustavnom sudu Srbije i inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer smatra da odredbe iz ovog propisa nisu u skladu s Ustavom. Ustavni sud međutim, još nije doneo odluku.

Da je udžbenik biologije za osmi razred u suprotnosti s propisima smatra i Miša Đurković, naučni savetnik u Institutu za evropske studije. Đurković je ranije za naš list naveo da za njegovo puštanje u škole treba da odgovara onaj ko je odobrio njegovu upotrebu, dakle Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

-Ovo nije prvi put da “Klet” promoviše protivzakonske i po ovu državu i narod štetne udžbenike, a da pri tome ima skoro pa monopolski položaj – upozorava Đurković.
On ističe da je ovo još jedan dokaz da izdavanje i nabavku udžbenika treba preispitati i vratiti pod državnu kontrolu.

Po proceduri, autore udžbenika biraju izdavačke kuće, stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika daje Zavod za unapređivanje obrazovanja, koji ispituje sa svojim komisijama i recenzentima da li je udžbenik napisan na osnovu usvojenog programa i da li su poštovani standardi kvaliteta. Ako je Zavod dao pozitivno mišljenje, šalje ga ministru prosvete, koji potpisuje rešenje o odobravanju udžbenika.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Pexels

Advertisement