Chicago
39°
Clear
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 0
WedThuFri
52/39°F
45/36°F
39/36°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

SKANDAL U NJUJORKU: Zastava zloglasne Velike Albanije promovisana u Gradskoj skupštini, Srbi traže izvinjenje, prete demonstracijama!

Prijem za kosovsku etničku zajednicu, održan 15.februara u Gradskoj skupštini/savetu Njujorka, obeležila je provokacija – isticanje zastave Velike Albanije, što je izazvalo burne reakcije Srba, ali i drugih naroda na društvenim mrežama.

Albanci koji su prisustvovali ovom događaju otiščli su i korak dalje – iskoristili su maloletnu decu da promovišu imperijalističku, neofašističku zastavu ‘Velike Albanije’, koja direktno ugrožava autonomiju i teritorijalni intergritet Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crnu Gore. Kao što je odranije poznato, ova zastava je povezana sa ekstremističkim pokretima koji imaju istoriju nasilja i agresije prema susednim zemljama i etničkim grupama, a promoviše ideju: Svi Albanci u jednoj državi.

U međuvremenu, pokrenuta je online inicijativa srpske zajednice, a Humanitarna organizacija 28.jun poslala je u njeno ime pismo zastupnicima u Gradskoj skupštini Njujorka, u kome se kaže sledeće:

“Zastupnici,

u svetlu vaših nedavnih proslava, pozivamo vas da preispitate neprikladno prisustvo neofašističke zastave tzv. Velike Albanije. Pozivamo vlasti grada Njujorka da odmah uklone objavu i objave zvanično izvinjenje zbog korišćenja neprikladnog simbola. Zastava Velike Albanije koja podseća na vreme nacizma i fašizma ne prilici multietničkom gradu i metropoli kao što je Njujork. Pozivamo članove Saveta da budu bolje informisani o trenutnoj situaciji i da se obrazuju o istoriji kada prisustvuju budućim sličnim događajima. Zbog velikog broja imigranata iz regiona koji žive u Njujorku je od velike važnosti edukacija o svim osetljivim temama vezanim za konflikte na Balkanu. Srpska dijaspora i lideri biće u kontaktu sa gradskim vlastima Njujorka i svim predstavnicima.

U slučaju oglušivanja o naše zahteve, planiramo organizaciju protesta u saradnji sa predstavnicima srpske, makedonske, crnogorske i grčke zajednice, kaže se u pismu.

Upitali smo predstavnike oganizacije 28.jun da nam detaljnije objasne suštinu inicijative.

“Inicijativa je pokrenuta kako zbog povrede prava i ponosa srpskog naroda i Republike Srbije, tako i zbog kršenja međunarodnog prava koje bi trebalo da bude jednako za sve. Isticanje zastave Velike Albanije je grubo kršenje povelje Ujedinjenih Nacija o suverenitetu svake države i nepovredljivosti njihovih granica. Ideja Velike Albanije je nastala u Prvom svetskom ratu i zaživela je samo u vreme Drugog svetskog rata uz pomoć Musulinija i zato što je ta ideja nalik ideji Velike Nemačke po zamisli Hitlera. Pored toga, neozbiljno i neodgovorno je slaviti samostalnost tzv. države Kosovo koja je priznata u manje od polovine članica Ujedinjenih nacija. Ta ideja krši suverenitet kako Srbije, tako i Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke i kao takva predstavlja veliku opasnost za izbijanje ratnih sukoba”, kaže za Serbian Times Tijana Ivković, menadžerka Humanitarne organizacije 28.jun, pa dodaje:

“Velike Albanija, kao projekat star 100 godina, uvek je bio nezakonit i uzrok problema, tenzija i na kraju ratnog sukoba na teritoriji Srbije. Mi poštujemo međunarodno pravo ali i postavljamo pitanje svim moćnim zemljama – kako bi reagovali na zahtev Republike Srpske, Katalonije, Baskije, Južnog Tirola i mnogih drugih za samostalnost? Naša ideja je buđenje svesti mladih, kako u Srbiji tako i širom sveta, da je vredno boriti se za ideje u okviru međunarodnog prava. Ovo je mali korak ali vredan, kako za nas tako i za sve mlade čije su zemlje izložene istoj nepravdi”.

PROČITAJTE VIŠE:

BIVŠI LEKAR BELE KUĆE: Bajden pola vremena ne zna gde je, svakim danom smo bliži otvorenom ratu sa Rusijom i Kinom!

AMERIČKO MINISTARSTVO PROMENILO MIŠLJENJE: Tvrde da je kovid “pobegao” iz kineske laboratorije!

PONOSNA NA SVOJE POREKLO: Poznata holivudska glumica ne propušta priliku da pomene Srbiju, ajvar i srpski jezik! (FOTO)

Autor: Serbian Times
Foto: Printscreen Twitter @ NYC Council

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!